Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили

Снимка: Infomreja.bg, архив

Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили. Той е преместен в интензивното отделение на болницата в Благоевград, съобщи Веселка Мончева от „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Благоевград, за bTV.

Болните деца са в стабилно състояние, уточни Мончева.

Вчера стана ясно, че вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Болните вече са 21. За 11 е потвърдено че става въпрос за морбили, за другите ще е ясно в понеделник.

5 деца от Разлог бяха настанени спешно в столичната болница „Света Анна”. Няма пряка опасност за живота им. Децата са между 8 месеца и 6-годишна възраст.

Продължава лечението и наблюдението им, каза тази сутрин д-р Лъчезар Панчев от болница „Св. Анна”. Той уточни, че не е потвърдено дали и петте деца са болни от морбили, очаква се това да стане ясно в понеделник.

Не е чак толкова обезпокоителен този случай на заразени с морбили, но той е едно звънче, че се сблъскваме с проблем, който има решение – ваксини, коментира в предаването „Тази събота” епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ вина за отказа на родителите да ваксинират децата си имат и лекарите. Подготовката по имунопрофилактика е много важна, а се подценява при обучението на студентите по медицина, уточни. епидемиологът.

Ваксината срещу морбили се бие на първо на 13 месеца и после на 12-годишна възраст. Ако някой се съмнява, че няма втора ваксина, може да си постави, няма риска, ако се окаже трета, каза проф. Мира Кожухарова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK