Властите в Газа: Болниците са подложени на нови израелски атаки

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Налице е хуманитарна катастрофа

Властите в Газа обявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по най-малко три болници в региона днес, съобщава "Ройтерс". Така здравна система там е допълнително застрашена, като вече е залята с хиляди жертви и хора, разселени от войната на Израел срещу "Хамас" в палестинския анклав.

"Израелската окупация нанесе едновременни удари по редица болници през последните часове", каза говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Ал Джазира.

Кидра твърди, че Израел е атакувал двора на Ал Шифа, най-голямата болница в град Газа, като е имало жертви, но не предостави подробности. Израел твърди, че "Хамас" има скрити командни центрове и тунели под Ал Шифа, като групировката отрече това.

Израелската армия не коментира веднага изявлението на Кидра, а "Ройтерс" не можа да го провери независимо.

Продължаващата един месец израелска военна кампания за унищожаване на "Хамас" след нападението през октомври в Южен Израел причини множество затруднения за болниците в Газа, тъй като медицинските консумативи, чистата вода и горивото за захранване на генераторите свършваха.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центъра не работят поради щети от бомбардировки или липса на гориво.

"С продължаващите удари и боеве наблизо, ние сме сериозно загрижени за благосъстоянието на хиляди цивилни там, като има много деца сред тях, които се нуждаят от медицинска помощ и подслон", посочи Хюман Райтс Уоч в публикация в Twitter (X).

Кидра заяви, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср "са били свидетели на поредица от директни атаки и бомбардировки" днес. Той каза, че ударите на територията на болницата в Ал-Рантиси са подпалили превозни средства, но те са били частично потушени.

Министерството на външните работи на Индонезия съобщи в петък, че е имало експлозии близо до индонезийската болница през нощта, които са повредили части от лечебното заведение, разположено в северния край на тесния крайбрежен анклав. Не се съобщава кой е отговорен за експлозията и не се съобщава за загинали или ранени.

"Индонезия отново осъжда жестоките атаки срещу цивилни и граждански обекти, особено хуманитарни съоръжения в Газа", се казва в изявление на министерството.

Израел твърди, че 1400 души, предимно цивилни, са били убити и около 240 взети за заложници от Хамас при нападението от "Хамас" миналия месец, което предизвика израелското нападение. Израел съобщи, че е загубил 35 войници в Газа.

От Палестина съобщават, че 10 812 жители на Газа са били убити към четвъртък, като около 40% от тях са деца. Развива се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси като храна и вода свършват, а обстрелът измества цивилните от домовете им.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън завяи в публикация в X, че Израел има "задължение да прави разлика между терористи и цивилни и да спазва изцяло международното право".

Белият дом заяви, че Израел се е съгласил да спре военните операции в части от Северна Газа за четири часа на ден, но няма признаци за спиране на боевете.

Паузите, които ще позволят на хората да бягат по два хуманитарни коридора и биха могли да бъдат използвани за освобождаване на заложници, са значителни първи стъпки, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху предположи, че всички паузи ще бъдат разпръснати и няма официално потвърждение за план за повтарящи се паузи.

Попитан дали ще има "спиране" на сраженията, Нетаняху каза за Fox News: "Не. Боевете продължават срещу врага "Хамас", терористите на "Хамас", но на определени места за определен период от няколко часа тук или няколко часа там, ние искаме да улесним безопасното преминаване на цивилни далеч от зоната на битката и го правим."

В северната част на Газа няма съобщения за затишие в боевете. Всяка страна съобщава, че нанася тежки жертви на другата в интензивни улични битки. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK