Владимир Москов: Ще си помогнем само ако всички спазваме правилата

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Гоце Делчев и председател на Общинския кризисен щаб сподели пред ИНФОМРЕЖА тревогата си от безхаберието на някои граждани

„Докато повечето жители на общината спазват противоепидемичните мерки, има и такива, които с поведението си подлагат на риск и своето здраве, и това на близките си. Неколкократно Общинският кризисен щаб отправя обръщения, в които призовава хората да излизат от домовете си само при крайна необходимост – нужда от медицинска помощ,  храна и лекарства. Въпреки това по улиците могат да се видят майки с деца, семейства, тръгнали заедно да пазаруват, или възрастни хора, които просто се разхождат. Мъже продължават да се събират на сладки приказки вечер пред блоковете, други колективно пият кафе в магазините… Движат се и хора, хванати под ръка или прегърнати. Такова поведение е най-малкото безотговорно. При днешната опасност то може да се превърне в самоубийство и убийство.

Улиците на града трябва да бъдат празни! Хората от селата да идват в общинския център само в краен случай! Във всяко село има и магазини, и лични лекари. Както е известно, пазарът в града не работи, а складовете обслужват само търговците на едро.  В тази връзка Общинският кризисен щаб обмисля варианти да затваря града в понеделник, петък и събота, като в него се допускат само хора, които отиват на работа или до болницата. 

Спасение от скуката вкъщи могат за бъдат личните стопанства, лозята, градините. Нашият град е благодатен в това отношение с красивите местности наоколо. Никъде обаче не трябва да се ходи групово. Да не забравяме и изискването за разстояние между двама души от 1,5 – два метра!

Засега в общината няма случай на коронавирус, но това не трябва да ни успокоява. Няма и сигнали за нарушаване на 14-дневната карантина. Полицията и кметовете на селата следят за нейното спазване. Много е важна и бдителността на гражданите, които при забелязани нарушения трябва да уведомяват чрез дежурните телефони органите на реда или Общинския кризисен щаб  (денонощни телефони на общината - 0888 006 080 и 0886 015 530; РУ на МВ - 0751 6 01 01).

Тези дни се прибират  много хора, работили в Англия. Тяхната заетост е била предимно в обслужващата сфера, но сега заведенията и там са затворени. Новопристигналите също трябва стриктно  да спазват карантината.

В МБАЛ „Иван Скендеров“ се вземат всички мерки, необходими при сегашната ситуация. Това се отнася както за оборудването, така и за подготовката на медицинските екипи. 

Общинският оперативен щаб снабди със защитно облекло лечебните заведения, Спешния център, медицинския персонал в болницата, полицията и пожарната. Днес ще бъдат получени и предпазни маски. 

Дарителската кампания върви много добре. Досега солидна подкрепа са оказали 9 фирми от града. Тяхната помощ се състои в директно закупуване на  медицинско оборудване и предпазни костюми. Много са и гражданите, откликнали досега на молбата за помощ – 40 души от града, двама от други населени места и двама от чужбина. Средствата от дарителската сметка към Общинския щаб се изразходват при пълна прозрачност и гласност.

Ние, хората от гоцеделчевско, в трудни времена винаги сме проявявали солидарност. Трябва да бъдем единни  и в борбата с опасния вирус! Ще си помогнем само ако всички спазваме правилата! Друг вариант няма!“

 

КОМЕНТАРИ

дивок 2009:29 - 02.04.2020
На 19.03. имаше обявление, че до дни в Г.Д. ще има възможност за тестване за коронавирус. Има ли някакъв ресултат или беше кьорфишек(PR action)?
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK