Владимир Москов: Кметът трябва да е открит с хората, а вратата му - винаги отворена за проблемите им

Снимка: БСП-Гоце Делчев

"Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания"

Владимир Москов е роден в гр. Гоце Делчев на 23.01.1960 г. Той е магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. Кмет е на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. досега, а в момента е кандидат за 7-и мандат. 

- Председател на еврорегион "Места - Нестос", първият еврорегион в Югоизточна Европа.

- Вицепрезидент и Президент на НАЛАС - мрежа от сдружения на местните власти на страните от Югоизточна Европа. 

- Член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. 

- Представител в контактната група за взаимодействие с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията; в контактната група за взаимодействие с МВР; в съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество „ България – Македония“.

- Член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз.

За двадесет и четири години като кмет работи успешно с четирима президенти и с десет правителства.

Носител е на редица награди, сред които: Кмет на 2013 година; Награда от фондация „Карл и Анелизе Гьорделер” - град Лайпциг за заслуги в областта на модерното общинско самоуправление и укрепване на демократичните структури на местните власти в Югоизточна Европа; Награда за отлична работа като президент на НАЛАС и за принос в развитието на местното самоуправление и други. 

Г-н Москов, коя е тайната, заради която хората продължават да Ви избират?

Винаги съм се водил от това, че един човек, който е избран на ръководна позиция от хората, трябва да остане открит с тях, вратата му винаги да бъде отворена за техните проблеми и въпроси, да води непрекъснат диалог и да се стреми да прави необходимото, за да реши проблемите им. Старал съм се да бъда точно такъв в моята работа. Когато съм могъл – помогнал съм, разбира се, има и случаи, в които това не е било по силите ми. Вярвам, че диалогът и толерантното отношение са много важни, отговорността към хората, които са ти гласували доверие – също.

За какво най-често гражданите търсят кмета?

За всичко. Много хора смятат, че кметът може да реши всеки проблем, независимо дали е личен, здравословен, служебен, финансов. И това донякъде е разбираемо, защото те възприемат кмета като най-близкия до тях представител на властта. На практика това е така, но правомощията на кмета не са безгранични и понякога въпросите, които се поставят няма как да бъдат решени. Най-често хората идват, за да търсят работа или финансова помощ. За съжаление не на всеки може да се помогне, но през годините аз и хората, с които работя сме правили всичко възможно, за да помогнем или пък да съдействаме за разрешаването на поставените въпроси.

Коя е най-трудната част в управлението на нашия град и общината?

Най-трудната част е да се намери балансът между това какво трябва да се направи и какви са реалните ни възможности да го направим. За съжаление една община като нашата има твърде скромен бюджет, с който не бихме могли да направим много неща по отношение на подобряване на инфраструктурата, извършването на ремонти или каквото и да е друго. Имаме много силен и сериозен екип за разработване на проекти, който се справя блестящо и така успяваме да привличаме допълнително много европейски средства, с които правим повечето от нещата в последните години в града и селата. За последните 4 години привлякохме допълнително близо 60 милиона лв. Спечелихме, реализирахме и изпълняваме в момента над 45 проекта в различни сфери, които още повече ще променят облика на нашата община. Винаги съм искал на момента да се отговори с решение на поставените проблеми от хората, но за съжаление не винаги достигат средства за това. Тогава се налага да определим приоритети и това кое е най-важно и не търпи забавяне.

С какво не можахте да свикнете в дългите години в кметския кабинет?

С безотговорността, празните приказки и когато се губи времето на хората. Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания. За толкова години много добре знам, че хората проявяват разбиране, когато честно и открито им се обясни, че даден въпрос не може да бъде решен в момента, но няма да бъде забравен и ще се направи нужното да се реши. Обикновено по време на предизборни кампании се чуват какви ли не обещания, които в повечето случаи са абсурдни и не могат да бъдат реализирани, но пък са популистки и близки до желанията на много хора. Трябва да бъдем реалисти. Няма човек, който да не иска най-доброто за себе си, за семейството си, за дома си, за града, в който живее и за своята Родина. Затова всички трябва да се стремим да бъдем полезни един на друг като общество. Това, което никога не съм допускал и не харесвам е бягството от отговорност, хитруването, празните приказки и губенето на време на хората.

С какво бихте започнали следващия си мандат, г-н Москов?

В програмата на моя екип има повече от 50 конкретни задачи, които са свързани с развитието на града и общината – ясни и реалистични за всяко отделно населено място. Но това, с което ще започнем, ако гражданите отново се доверят на мен и екипа ми е продължаване на благоустрояването на града и селата, стабилизиране кадрово и финансово на болницата и подобряване обслужването на населението. В програмата ни също е заложено обновяване на Дома на културата и изграждането на 30 нови общински жилища. За град Гоце Делчев предвиждаме също: изграждане на Южен околовръстен път, свързващ ул. „Драма“ с международния път за Гърция през местността „Текето“; изграждане на нов пазар за селскостопанска продукция на терена на съществуващия;  реконструкция и разширение на няколко улици в града; цялостно външно и вътрешно обновяване на Трето ОУ „Братя Миладинови“ и Детска ясла „Пролет“; възстановяване на ученическия лагер на Попови ливади. Предвиждаме много работа по отношение на инфраструктурата  – подмяна на водопроводна мрежа, рехабилитация на улици, тротоари и пешеходни алеи, благоустрояване на квартали и площадни пространства. Във всички села сме заложили конкретни ангажименти свързани основно с подобряване на инфраструктурата – подмяна и полагане на ВиК мрежа, ремонтиране и асфалтиране на улици, благоустрояване на площади и детски и спортни площадки, повече кътове за отдих и спорт. 

*Купуването и продаването на гласове са престъпления

 

КОМЕНТАРИ

Града22:40 - 16.10.2019
Успех Г.н. Москов ще ви изберем от раз почти целият град е зад вас :)
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK