Вкусна Куба. Ориз, фасул и грах без месо

Снимка: Posoka.com

За мнозина от нас Куба е една непознава територия, но дали изобщо предполагаме колко интересна всъщност е тя. Република Куба е латиноамериканска островна държава със столица Хавана. Куба е страна с богата култура, традиции и кухня. Кубинската култура представлява специфична комбинация от испански и африкански традиции, с осезаемо латиноамериканско влияние. Кубинската кухня е палитра от испанско, африканско, индианско и азиатско влияние. Задължително на една кубинска трапеза трябва да има - ориз, черен или червен фасул, може да има грах, нахут и някакво месо.

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани. Черният боб с ориз се нарича "морос и кристианос“. Месото е една от основните съставки на ястията. Свинското и пилешкото са предпочитани пред останалите меса. Най-често се предлагат пържени, но се срещат и панирани с плънка от от кашкавал и шунка.

Другата известна кубинска гозба е ропа виеха /стара дреха/. Приготвя се от говеждо месо, овкусено с телешки бульон доматен сок, чушки, лук, кимион и чесън и поднесено с ориз и/или боб и пържен банана. Типичен сладкиш в Куба е кесо кон гуябя – кашкавал със сладко от гуаяба. По кубинските улици ще намерите и малки магазинчета, откъдето може да си купите добре познатите и в България чуроси, които представляват пържени тестени сладки, поднесени с течен шоколад или мед.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK