Включват 100 военни паметника от Кюстендилско в националния регистър

снимки: infomreja.bg

Паметници и паметни плочи на загиналите в Балканската и Първата световна война бяха представени за разглеждане на днешната Областна комисия „Военни паметници“, председател на която е областният управител инж. Владислав Стойков.

Идеята на представянето на паметниците пред Областната комисия цели съхраняването им и качване в Национален регистър на военните паметници. Изискването са освен описание за паметника в приложение към него да бъде представен   снимков материал и анкетни карти за всеки отделен обект на територията на всяка община.

Директорът на историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички представи списък на над 45 паметници и паметни плочи в община Кюстендил, а директорът на историческия музей в Дупница представи 17 паметника, които по смисъла на войнишките паметници да бъдат включени в Националния регистър.

Предложение за изграждане на паметни плоча или паметници на загиналите в Балканската война в село Ваксево, община Невестино, и в село Горна Козница, бяха депозирани пред състава на Областната комисия, като се взе решение пълният комплект с документи да бъде внесен на следващо заседание в началото на месец ноември.

Областният управител инж. Владислав Стойков уточни, че след одобрение от Областната комисия „Военни паметници“, проектите ще бъдат внесени в министерство на отбраната за финансиране през следващата календарна година.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//