Визитата на Зеленски във Вашингтон не успя да отпуши финансирането за Украйна

Снимка: БТА

Одобрени са 200 милиона долара, малка част от поисканите 60 милиарда

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон не успя да преодолее съпротивата на Републиканците и да отпуши финансирането за Украйна, информира БНР.

Първата среща в програмата на Зеленски беше в Сената, където той разговаря на четири очи с председателя на Конгреса Майк Джонсън. Републиканецът Джонсън заяви, че срещата му със Зеленски е била "добра", но остана твърд в позицията си, че границата на САЩ трябва да бъде основният фокус, допълвайки, че отговорът на администрацията на Байдън на исканията на републиканците в Конгреса е „недостатъчен“ и подчерта, че е малко вероятно да има споразумение  без "трансформираща промяна".

Джонсън подчерта, че Белият дом не е успял да формулира ясна стратегия за това как Украйна да спечели конфликта.

Срещата на Володимир Зеленски с американския президент беше белязана от потвърждаване на подкрепата на Белия дом за Украйна. Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще подкрепят Украйна с оръжия и боеприпаси "докато могат", като уточни, че 200 милиона долара ще бъдат отпуснати за Киев от пакета, вече одобрен от Конгреса. Това обаче е малка част от 60-те милиарда долара нова помощ, поискана от администрацията.

Украинският президент обясни, че е казал на американците какво иска да направи и че отговорът е бил положителен. Конгресмените излизат в коледна ваканция на 14 декември, така че е малко вероятно да бъде постигнат пробив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK