Високото пеене в Сатовча и Долен "влезе" в ЮНЕСКО

Снимка: Infomreja.bg, архив

То е вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството

Високото пеене от Сатовча и Долен получи ново признание. След като през 1988 година певиците от Сатовча станаха лауреати на престижната Хердерова награда, високото пеене вече е вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Решението е взето на заседание на 16-ата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда присъствено в Париж и онлайн.

Основната заслуга за откриване на това оригинално пеене и за неговото съхранение и популяризиране принадлежи на Илия Терзиев – дългогодишен учител, музиковед и фолклорист. В продължение на 40 години той е ръководил самодейните групи в училището и читалището на Сатовча. Бил е председател на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1926“ в Сатовча. Работил е напълно безвъзмездно. През 1996 година е издал книгата  „Песни от Долен и Сатовча“.

Заслуга в това отношение има и поетът Лъчезар Селяшки, който написа книгата „Пеенето нависоко от Долен и Сатовча“, нотирана от музиканта Николай Кръстилов.

С признанието от ЮНЕСКО се сбъдна една дългогодишна мечта на цялата културна общественост в Сатовчанския регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK