Виртуална мобилност в СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово

Снимки: СУ, Хаджидимово

Учениците представиха традиционни народни носии и танци

СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, работи по програма „Еразъм+“ от есента на 2019 г. по двугодишен проект “Калейдоскоп“,  ключова дейност (КД2) „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“, сектор „Училищно образование”. Заради  COVID - 19 срокът на проекта бе удължен с една година.

През декември тази година  се състоя четвъртата онлайн работна среща по проекта с приемаща организация  училището в град Никсар, Турция. В нея взеха участие ученици и учители от шестте държави партньори: Турция, Северна Македония, България, Франция - Гваделупе, Румъния и Португалия – Азорските острови.

В рамките на виртуалната мобилност от учениците се очакваше да участват в групови дейности, да упражняват самостоятелността си и да овладеят създаването на мултимедия и други продукти, използвайки информационните технологии.

Европейският инструмент  eTwinning беше ключов за постигане на планираните цели по време на работата по редица взаимосвързани теми, сред които най-вече културно и историческо наследство, европейско гражданство и културно многообразие.

Учениците, включени в проектните дейности, представиха традиционни народни костюми и танци на своите държави.

Домакините направиха проучване за местните традиции и обичаи, представиха традиционни музикални инструменти. Всички систематизираха информация и научиха много за всяка една държава, участник в международния проект. Съвместно беше създаден онлайн речник „Калейдоскоп“, обединяващ въпроси, свързани с темите за мира, равноправието, толерантността, приятелството, солидарността. Учениците участваха при попълването му. Рисуваха по същите теми, след което подредиха виртуална изложба.

Друго виртуално пътуване по време на проектните дейности позволи на учениците да се запознаят с културно-историческото наследство на Турция и да се възхитят на прекрасните гледки.

Финалната дейност пробуди във всяко едно от училищата състезателния дух. Всички се включиха с интерес и засилена активност в проведеното онлайн състезание. Учениците от румънското училище в Ровинари бяха първи и в двете игри, доказаха, че имат сериозна подготовка, и се представиха отлично.

„Срещата приключи с представяне и оценяване на крайния продукт на проекта-онлайн речника „Калейдоскоп“. По време на срещата участващите институции имаха възможност да изживеят истински междукултурен обмен и да покаже  училищата като общности на съгласие и приятелство между различните европейски народи, излизайки отвъд бариерите на езика и границите“ – сподели координаторът на проекта Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK