Кандидатурата на ексслужебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова може да бъде издигната в предстоящите местни избори за кмет на столицата. Това обяви самата тя пред БНТ.

Инициативата не идвала от самата Комитова, а от група граждани, които я потърсили и я увещавали да създадат инициативен комитет за издигане на нейната кандидатура.

"Попитах ги защо, а от разговорите се разбра, че одобряват дейността ми като служебен министър", обясни самата Комитова.

Тя добави, че това е нещо в бъдеще време и не е на дневен ред да се говори за местните избори, но допусна, че те може да се проведат и предсрочно.

Комитова напомни, че докато е била служебен министър, е подготвила законопроект за ВиК, а към това я подтикнало бедственото положение на водните дружества, след като цените на тока за бизнеса тръгнаха нагоре м.г.

Тя смята, че сегашният министър Гроздан Караджов имал право да си назначи за ръководители на държавните дружества към МРРБ хора, на които има доверие.

"Но трябва да ги следи изкъсо", предупреди тя.

Коя е Виолета Комитова?

Бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството е дългогодишен преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Тя е известна по-скоро като автор на разработки по урбанизъм, градоустройство и промишлена архитектура. Носител е на много награди от архитектурни конкурси. Комитова веднъж вече участва в служебно правителство, назначено от Румен Радев - това на Огнян Герджиков. В него тя беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Единствените й публични изяви тогава бяха свързани с критики срещу току-започналата тогава - през 2017 г., национална програма за саниране. Не е известно Комитова да членува в партия. Член е на две браншови организации - Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България. Комитова има обща фирма с дъщеря си Гиляна, основана през 2009 г. /Dir.bg/