Виктор Орбан определи ЕС като "лоша пародия" на СССР

Снимка: БГНЕС

Преди броени дни Виктор Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин

Европейският съюз (ЕС) беше определен като "лоша съвременна пародия" на СССР от премиера на Унгария Виктор Орбан, пише европейското издание Politico. В понеделник (23 октомври) в страната отбелязаха годишнината от бунта на унгарците срещу просъветската политика на правителството. Той е смазан от военните, изпратени от Москва.

Според различни източници при сблъсъците са загинали 2500 унгарци, сред които и премиерът Имре Наги и членове на кабинета му, както и 700 съветски войници.

През януари 1957 година Москва назначава просъветско правителство и задържа контрола си върху страната.

Днес Виктор Орбан коментира, че в годините на СССР Унгария е "танцувала по музиката, която свири Москва". "Брюксел също свири, но ние танцуваме, когато си поискаме, а ако не искаме - не танцуваме", допълни той.

Унгарският премиер коментира още, че годините под контрола на СССР са били трагедия, а "за щастие Брюксел не е Москва. Брюсел е просто лоша съвременна пародия".

Преди броени дни Виктор Орбан потвърди своите близки отношения с руския президент Владимир Путин, посещавайки го в резиденцията, в която беше настанен по време на форума "Един път, един пояс" в Китай. Унгарският премиер беше единственият лидер на ЕС, който участваше в събитието, и е единственият, който се среща лично с Путин през последните месеци.

По време на брифинг след срещите си в Китай Владимир Путин коментира и разговора си с Орбан, отбелязвайки, че той не е проруски, а проунгарски политик. Според него останалите европейски лидери му завиждат за мъжеството да отстоява националните си интереси и затова го нападат.

В понеделник Унгария отново блокира военната помощ от 500 млн. евро за Украйна, въпреки че Киев изпълни ангажимента си и извади унгарската банка OTP от списъка с институции, подкрепящи руския режим. Банката продължава дейността си в Русия и участва в програмите за отпускане на нисколихвени кредити за участващите във войната в Украйна и техните семейства на руското правителство. Будапеща обаче заяви на последния съвет на министрите на външните работи, че иска правни уверения, че банката повече няма да бъде вписана в този списък.

Отказът на Унгария да подкрепи помощта не е изненада - външният министър на страната Петр Сиярто коментира в началото на месеца, че след като бъде постигнато споразумение за OTP, Будапеща "ще обмисли стъпките си". Страната използва всяка възможност да натиска Европейската комисия да размрази европейските фондове, насочени към Унгария. Средствата на ЕС за Будапеща бяха спрени заради неспазването на основни европейски принципи - върховенство на правото и свобода на словото. /Investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//