ВиК Благоевград започна профилактика на трите биобасейна на ПСОВ в Благоевград

Снимка: ВиК

Станцията пречиства отпадъчните води на Благоевград и селата Рилци и Бело поле

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград, започна поетапна профилактика и почистване на трите биобасейна през месец юли на Пречиствателна станция за отпадъчни води – град Благоевград.

Пречиствателната станция за отпадъчни води град Благоевград е изградена по програма ИСПА от Община Благоевград, въведена в експлоатация през 2009 г. и предадена за експлоатиране и поддръжка на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград. Същата е оразмерена за 87 520 еквивалент жители и пречиства отпадъчните води на град Благоевград, село Рилци, община Благоевград и село Бело Поле, община Благоевград.

Биобасейните са съоръжения за пречистване на отпадъчни води с активна утайка. Те представляват реактори с непрекъснато действие. В тях постъпват отпадъчните води и рециркулиращите активни утайки, които се размесват непрекъснато. За целта интензивно се подава въздух, чрез аерационни системи /въздуходувки/.

Органичните вещества във водите се сорбират от флокулите на активната утайка. Осъществява се протичане на биохимични метаболитни процеси. Микробите със своята жизнена дейност разграждат органичните съединения в безвредни минерални вещества и синтезират нова биомаса.

Образуваната биомаса се отделя от отпадъчните води във вторичен утаител-вторична утайка. Една част от нея се връща отново в биобасейна като рециркулираща утайка. Останалата излишна част от утайката, се изпраща за следваща обработка включваща процесите-уплътняване, изгниване, обезводняване и изсушаване, съобщават от Дружеството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK