ВиК-Благоевград след сигналите за наводнения: ВиК мрежата в центъра е стара и амортизирана, нужна е спешна подмяна

Снимка: Infomreja.bg

"Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград неведнъж е информирало обществеността и местната власт за състоянието на канализационната мрежа в центъра на Благоевград. Тя е много стара и силно амортизирана, което често води до аварии.

Това заявиха от водното дружество във връзка с получени сигнали за наводнени сгради след проливните дъждове в централната градска част.

От дружеството са направили оглед на канализационната и водопроводна мрежа в центъра на града и конкретно в района около джамията - улиците „Сергей Румянцев“, „Костур“ и „Васил Априлов“.

Предстои обследване на мрежата с високотехнологична специализирана техника. След това на общината ще бъде предложен вариант за спешна подмяна на най- компрометираните участъци, съобщиха още от ВиК.

От дружеството използват повода, за да припомнят на общините в Благоевградска област и на обществеността, че за да продължи подмяната на канализационна и водопроводна мрежа ефективно и снеобходимите темпове, е необходимо окрупняването на ВиК операторите, в контекста на изискването на ЕК на територията на една област да има един оператор.

"Това е категоричното условие, за да бъдат финансирани проекти по Оперативна програма „Околна среда“. В Благоевградска област към момента водните оператори са пет. Няма друга възможност освен европейските средства, за да модернизираме и реконструираме водопроводната и канализационна мрежа в населените места в такива мащаби, каквито са нуждите в региона, а и в страната", поясниха от ръководството на ВиК - Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK