Вицепрезидентът: Демографската политика трябва да е признат приоритет

Снимка: Президентство

Териториалните планове не отговарят на механизма за солидарен преход, заяви Йотова

Демографията е тема на темите, демографията е политиката на политиките и тя изисква задължителен национален консенсус – за това работим заедно с президента Румен Радев. За нас демографската политика е признат приоритет. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в София на дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“. Дискусията, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, събра широк кръг от участници – европейски комисар, евродепутати, експерти, съобщават от Прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът посочи, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и държава – от доходите и социалните стимули през миграционната политика, защита на труда, насърчаването на кариерното развитие до здравна политика и сигурна и стабилна среда за живот. „Такава среда не се създава с наливането на средства или с потушаване на моменти кризи. Демографската политика е първо ангажимент, второ и задължително – последователност на ангажимента“, заяви Йотова. По думите й произволните мерки няма как да създадат среда, в която има предвидимост и младите българи могат да планират живота си. Вицепрезидентът изрази своята убеденост, че с безкрайно писане на големи по обем, но празни от съдържание стратегии, само с добри пожелания няма как да се води успешна демографска политика, в основата на която е сигурност във всички аспекти на живота.

Според Илияна Йотова призивите да се върнем българите в България не се адекватни на динамично развиващия се свят. „Голяма част от моята дейност е свързана с нашите общности навън. Аз и екипът ми поддържаме контакти с българските исторически диаспори, както и с представителите на т.нар. нова емиграция. Някои от тях биха се върнали. Условието – сигурна и стабилна среда за живот“, посочи вицепрезидентът.

Липсата на планове за развитие на регионите, която води до тежки дисбаланси, Йотова определи като един от основните пропуски през годините. „Държавата абдикира от малките населени места и съсредоточи усилия и ресурс в няколко големи града. Днес имаме няколко Българии в географските граници на родината – България на благоденстващите и България на попарените надежди за бъдеще“, подчерта вицепрезидентът. Тя посочи, че за да е успешна регионалната политика, трябва да се отчитат спецификите на отделните райони, и даде актуален пример с внесените в Европейската комисия от българското правителство териториални планове. „Териториалните планове не отговарят на механизма за солидарен преход, не гарантират социалната справедливост. Последствията ще бъде обезлюдяването на Старозагорско, Кюстендилско, Пернишко“, заяви вицепрезидентът.

Като основен резултат от регионалните дисбаланси Йотова открои социалното разслоение, като акцентира върху радикализацията на обществото. „До това води липсата на препитание, на образование, смачканото достойнство“, посочи тя.

В изказването си вицепрезидентът подчерта, че основна грижа на държавата трябва да бъде осигуряването на равен старт в живота на всяко дете. „Недопустимо е в 21-ви век в страна член на Европейския съюз изобщо да говорим за детска бедност“, заяви Йотова.

„Демографската политика е въпрос на национална сигурност. За да е резултатна демографската политика преди всичко трябва да имаме работещи институции, които отстояват правовата държава, реда и справедливостта“, каза вицепрезидентът и подчерта, че никоя политика не може да бъде успешна, ако не се решава с активното участие на обществото, на гражданските организации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK