Велизар Енчев: За достойнството и честта с номер 15 и Румен Томов!

Снимка: БСП

„Възможностите на Румен Томов като стопанин на Благоевград са много по-големи от резултатите, които постигна“

Движение за радикална промяна „Българската пролет”, и в предишните общински избори и сега, подкрепя кандидатурата на Румен Томов за кмет на община Благоевград. Правим това с ясното съзнание, че при липсата на ярки и безспорни политически личности трябва да се подкрепят тези, които имат чиста професионална биография, прозрачен житейски път и човешки добродетели.

Смятаме, че възможностите на Румен Томов като стопанин на Благоевград са много по-големи от резултатите, които постигна. Не му беше позволено да ги докаже в мащабите, които може. Работата му беше саботирана от самото начало на встъпването му в длъжност. Нека си припомним, че при същия казус не беше прекъснат мандатът на Бойко Борисов като кмет на София.

Двойният аршин се прояви видимо и при финансирането на общински дейности от държавния бюджет. Анализите дават и други конкретни аргументи, но това е достатъчно, за да приемем, че противодействието беше организирано и зловредно за Благоевград и общината. Не питаме „Кой”? Въпросът е риторичен. А отговорът води към действия, довели до липса на справедливост към един човек, който добронамерено пожела, и хората подкрепиха, да поеме отговорност за решаването на общинските проблеми.

Застана откровено пред всички за своя обществен изпит. И никой не запомни, когато споделяше, че да си кмет не е привилегия, не е брошка, която да окачиш на ревера или вратовръзката си, че това е труд, без който общината губи своя стабилен човешки и материален фундамент и от община за хората се превръща в община на мутрите.

Безспорно такъв човек е непотребен на мутренската ни държава, която се нуждае от идиоти, които да управлява. Та ние ли сме това! Вярно е, че клиентелизмът в политиката ни доведе до положение да гледаме на всеки кандидат за кмет и човек с власт като на сиропирано сладкишче, от което чакаме личното си благосъстояние, но ако събудим рефлексите си не може да не видим цялата истина, а не представата за нея, която предизборните плакати носят в посланията си.

Не възразяваме, че всеки човек вярва в своята уникалност. И това не е странно. Странното е, че е истина. И от тая гледна точка Движение за радикална промяна „Българската пролет” разбира и амбициите на другите кандидати като осъзнат порив за участие в просперитета на общината. Но не безусловно. В случая не става дума за качествата и компетенциите на предложените личности и правото им като всеки български гражданин да правят кариера.

Става дума, че при някои решения отчитаме тежести в политическото минало и недоразумения в образователния и професионален статус. Това оставя  съмнения за клиентелизъм, политическо всеядство и задкулисни партийни сделки, които не отчитат променените реалности. Става дума, че може да се обслужват интереси, предизвикващи емоционален спазъм в усещането за справедливост.

Казано с други думи, уникалността на всеки трябва да се оглежда в истината, а не в огледалото. Все пак кандидатите за водачи трябва да знаят какво говорят и да помнят какво са казали. Хубаво е да се знае, че достойнството и честта са знаците на властта, а не наглостта и корупцията.

За достойнството и честта с номер 15 и Румен Томов.

Успех на 27 юни!

Велизар Енчев – председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет”, Кирил Пецев – областен координатор

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK