Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи

Снимка: Infomreja.bg

Задължителната 14-дневна карантина предвижда изключения за пристигащи

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID-19. Наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината.

Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината.

Формулярът е публикуван на следния адрес:  https://www.gov.uk/uk-border-control. Разпечатано на хартия или запазено в телефона копие на попълнения формуляр трябва да бъде показано при пристигане на границата на Великобритания. Гражданите, които влизат на територията на страната и отказват да попълнят формуляра, може да бъдат глобени със 100 британски лири, както и да не бъдат допуснати в страната.

Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината.

Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината. Срещу гражданите, отказали да заплатят глобата,  може да бъде заведено съдебно дело и да им бъде постановявана неограничена по размер санкция.

Задължителната 14-дневна карантина предвижда изключения за пристигащи във Великобритания медицински специалисти, които имат отношение към лекуването на коронавирус; шофьори на тежкотоварни превозни средства и автобуси; пътници, пристигащи от Общата зона за пътуване, обхващаща Ирландия, остров Ман, Нормандските острови; сезонни работници, които ще трябва да се самоизолират на работните си места, където обикновено са разположени и техните жилища.

Карантината не се отнася и за гражданите, които пътуват транзит през Великобритания и не преминават граничен контрол. Ако транзитното пътуване предполага пренощуване, то пътниците могат да прекъснат карантината, за да напуснат страната.

Пълен списък на изключенията е публикуван на портала на британското правителство: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules 

 

Британските власти са публикували и препоръки за спазването на задължителната 14-дневна карантина при пристигане в страната.  Пристигащите трябва директно да се отправят към мястото, на което ще прекарат карантината. Придвижването може да става с личен транспорт, включително и с превозни средства на близки или приятели. Препоръчва се използването на обществен транспорт да става само при крайна необходимост. При използване на обществен транспорт, пътниците трябва да бъдат с покрити нос и уста и да спазват дистанция от 2 метра.

По време на 14-дневната карантина гражданите могат да напускат мястото, в което са настанени, само при нужда от спешно лечение, при нужда от използване на социални услуги, за купуване на храни и лекарства, за присъствие на погребални церемонни или в случай на извънредна ситуация, например пожар.

По време на 14-дневната карантина гражданите не могат да бъдат посещавани от близки и роднини, освен ако не полагат грижи за тях.  Ако карантината се прекарва в жилище на близък или роднина, властите препоръчват ограничаване на времето за контакт с домакина. Ако карантината се прекарва в хотел или къща за гости, не могат да бъдат използвани общите части като барове, ресторанти, фитнес-центрове. Винаги трябва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, както и на дежурните телефони в извънработно време: + 44 20 7581 3144; + 44 20 7584 9400.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK