Великобритания предупреди за опасност от терористични атаки в Швеция

Снимка: iStock

Правителството на САЩ отправи същото предупреждение

Великобритания предупреди гражданите си, които пътуват до Швеция, за възможни терористични атаки след изгарянето на Корана от антиислямски активисти, което възмути мюсюлманите, предава Ройтерс.

В актуализирани съвети за пътуване британското външно министерство заяви, че шведските власти успешно са попречили на някои планирани атаки и са извършили арести.

"Трябва да бъдете бдителни в този момент", се казва в съобщението и се добавя, че "терористите е много вероятно да се опитат да извършат атаки в Швеция", като местата, посещавани от чужденци, са потенциални цели.

В изявление, в което признава променените съвети на Великобритания относно пътуването, съветникът по националната сигурност на Швеция Хенрик Ландерхолм повтори нарасналите заплахи за Швеция след горенето на Корана.

Ландерхолм каза, че щурмуването на шведското посолство в Ирак на 19 юли, опитът за нападение срещу посолството на Швеция в Ливан на 9 август, както и стрелбата на 1 август по служител в шведско консулство в Турция са допринесли за оценката на риска.

Изгарянето на Корана е разрешено в Швеция според правилата за свобода на словото, но мюсюлманите смятат изгарянето на тяхната свещена книга за богохулство.

Правителството на САЩ също предупреди за възможни терористични атаки в Швеция в своите съвети за пътуване. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK