Василев: В бюджета са заложени много повече пари за Общините!

Снимка: Infomreja.bg

В бюджета е заложено да има по 1 млрд. лв. за общински проекти

Капиталовата програма, заложена в новия бюджет, предвижда с 50% повече средства за Общините или 12 млрд. лв. спрямо средствата, заложени в сегашния бюджет. За момента корекциите са само в това „перо“, каза Асен Василев пред журналисти в Благоевград.

Той присъства на среща с актива на ПП, в която гости още бяха Кирил Петков, акад. Николай Денков, а домакин бе кметът на Благоевград – Методи Байкушев.

По тема финанси и бюджета за 2024 Василев коментира още:

Това, което направихме 2,4 млрд. лв. отпаднаха от общата рамка на бюджета. Що се отнася до финансирането на образованието – запазват се учителските заплати, увеличават се правите за висше образование, има 15-процентно увеличение в сектор „Култура“, има 28 млн. лв. за реална дейност в сферата на културата.  

През 2021 също дадохме пари по този начин, но Министерството на културата не ги усвои.

Усещане за компромис няма при мен, уточни Василев на журналистически въпрос дали е правил „стъпка назад“ при изготвяне на бюджета, за да се съобрази с некоалиционните партньори на ПП.

В бюджета е заложено да има по 1 млрд. лв. за общински проекти, по които Общините могат да кандидатстват с до три проекта. Идеята е списъкът с проекти да се приеме заедно с Бюджета. Въпросът е дали ще стигне времето на Общините да се организират и да подадат проектите до този момент, особено за Общини с нови кметове.

Миналата година 210 Общини получиха финансиране.

Има общини, които са фалирали буквално. Има 8 общини, които са в оздравителната програма на Министерството. В Община Благоевград има притеснителни моменти, но положението не е критично, каза още Василев.

Съпредседателят на ПП коментира и темата за дерогацията:

Това, че се забранява износът на руски петрол от 1 януари, важи само за руския такъв. Ако има неруски петрол, спокойно може да се изнася. Отпадането на дерогацията от 1 март не би трябвало да се отрази на страната ни.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK