ВАС възстанови Веселин Пенгезов на поста му

снимка: ekipnews.com

Върховният административен съд (ВАС) възстанови окончателно на поста Веселин Пенгезов като председател на Софийски апелативен съд, съобщи vesti.bg. Петчленен състав на ВАС отмени уволнението на Пенгезов.

На 21 април тричленен състав на ВАС се произнесе за възстановяване на Веселин Пенгезов на поста председател на Софийски апелативен съд. Веселин Пенгезов бе отстранен на 18 януари 2011 г. от Висшия съдебен съвет (ВСС), защото дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в Приморско.

Пенгезова е получила парцел в ромската махала и не го е застроила. Пенгезов бе отстранен от ВСС от председателския пост, но продължи работата си като действащ съдия в Софийския апелативен съд.

Според решението на ВСС тогава е имало нарушение на етичния кодекс и правилата за професионална етика на магистратите.

Освен дъщерята на Пенгезов, още четирима магистрати бяха замесени в скандала за евтините имоти по Черноморието.

Още в същия ден, в който Пенгезов бе отстранен, той заяви, че ще обжалва това решение и посочи, че е отстранен от поста, защото така е било наредено и има данни, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Отстраненият председател подчерта и, че има известни опасения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но разчита на това, че българският съд ще вземе решение въз основа на фактите и според закона.

Според него отстраняването му от поста било необосновано и незаконосъобразно. Преди три месеца Пенгезов определи като временно нещо отстраняването си от поста и заяви: "Има си съд, ще реши нещата както трябва. Ако не – има Страсбург".

През пролетта на 2010 г. в. "24 часа" свърза името на Пенгезов с т. нар. "Октопод"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK