ВАС реши окончателно: Тома Паскалев е уволнен незаконосъобразно

Тома Паскалев в съда в Благоевград, снимки: infomreja.bg, архив

Върховният административен съд отмени уволнението от работа на полицая от Гоце Делчев Тома Паскалев. Решението е от 29 ноември и не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати отменят заповед от октомври 2012 година на министъра на вътрешните работи, с която на Паскалев е наложено дисциплинарно наказание "уволнение".

Съдът приема, че заповедта е издадена от компетентен орган, но при постановяването й са допуснати съществени нарушения. Отделно от това тя противоречи с морално-правните норми на закона.

Като фактически основания за налагане на дисциплинарното наказание в заповедта е посочено, че на 27 март 2012 г. около 11 часа пред снек-бар „Ален мак” в  Благоевград, инспектор Тома Паскалев е провел среща с лице от женски пол - служител под прикритие № 61, по време на която го е склонявал към проституция.

Деянието е направено с користна цел – набавяне на имотна облага, като парите, придобити от извършване на сексуални услуги, трябвало да се разпределят в съотношение 60:40 в полза на склоняваното лице. За това деяние е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 155, ал. 3 от НК. Като обвиняем е привлечен Тома Паскалев.

В министерската заповед е посочено, че действията на служителя са се отразили негативно върху авторитета на Министерството на вътрешните работи, ставайки публично достояние и достояние на граждански лица, уронвайки престижа на службата с поведението си. Направен е извод, че с поведението си Паскалев е нарушил Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР.

Според законовите изисквания дисциплинарното наказание се налага с писмена заповед, в която задължително се посочват извършителят, мястото, времето и обстоятелствата, при които е извършено нарушението, както и разпоредбите, които са нарушени, доказателствата, въз основа на които то е установено, както и правното основание и наказанието, което се налага.

Съдът обаче приема, че във въпросната заповед не е описано поведение, осъществяващо дисциплинарно нарушение, а деяние, осъществяващо състав на престъпление от общ характер.

В заповедта не са били описани действията на Паскалев, с които същият е нарушил етичните правила и е уронил престижа на службата.

Ето защо магистратите приемат, че заповедта е постановена в нарушение на предписаната от закона форма.

В Окръжен съд - Благоевград продължава наказателното дело срещу Паскалев.

След проточилите се дела от май 2012 година за неправомерно уволнение, които минаха през всички съдебни инстанции, с решение на ВАС е възстановен на работа и Николай Петров - инспектор в "Икономическа полиция" в Гоце Делчев.

След решението на петчленния състав на Върховния административен съд от днес Петров е започнал работа на старата си длъжност, потвърдиха пред ИНФОМРЕЖА служители на РУП - Гоце Делчев.

Николай Петров бе уволнен дисциплинарно през май 2012 година след постъпил във "Вътрешен ред и сигурност" на МВР анонимен сигнал. Полицаят бе уличен в прикриване на ПТП, издаване на протоколи за КАТ със закъснение и съмнение, че е участвал в схема за застрахователни измами.

ВАС е квалифицирал действията на Петров като нарушения по служба, а не като престъпление, на което е базирано решението за неправомерно уволнение и възстановяването му на работа.

 

Тома Паскалев в съда в Благоевград, снимки: infomreja.bg, архив
Тома Паскалев в съда в Благоевград, снимки: infomreja.bg, архив
Тома Паскалев в съда в Благоевград, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

BOJIK21:51 - 03.12.2013
За каква Етика,и останалите щуротии говорите ДРУГАРИ? КОИ ЩЕ ВЪСТАНОВИ СЪСИПАНИТЕ НЕРВИ на ТОМАТА,КОИ,И КАК ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНО продажното курвище,и ПОРЪЧИТАЛЯ НА ТОЗИ ЦИРК? И последно-КАК МИЛИТЕ МУ колеги КОИТО ГО АРЕСТУВАХА ЩЕ ГО ПОГЛЕДНАТ В ОЧИТЕ,КАК???
коко19:25 - 03.12.2013
най после нещо хубаво, справедливостта възтържествува!!!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK