Валêвицàта – незаменима и вечна за банскалии

Снимка: Infomreja.bg

Историята за едно битово средство

Някой я наричат тепавица, други – валявица. За банскалии тя си е просто валêвицà, защото водата вале килими, китеници, пътеки и ги изпира.

За валêвицàта се е писало и казало много. Тя е била обект на етноложки и журналистически текстове. От нейното устройство, през функционирането ѝ до символиката – всичко е казано, ала магията остава непроменена в годините. Все така място на сбор на домакините. Все така терен на взаимопомощ – ти переш, но и ближният ти подава ръка. Все така необходимо съоръжение въпреки цялата комерсиалност на света и многообразие от техника и препарати.

Валêвицàта – незаменима!

За банскалиите дотук не бе казано нищо незнайно. Но какво да разкажем за „чужденците“… може би една история от бита, за да остане във вечността.

Баба Дафина събра в неделя всички килими от кухнята си. Тя няма лъскави дюшемета. Тя има уют. Товари ги и хайде на валêвицàта, където първо огледа „ситуацията“. Колко са чакащите. А как се „пази“ ред сред тях ли? С поставяне на „нишан“. Взимаш една малка постеля и я слагаш до останалите – и вместо цял ден да стоиш и да чакаш, постелите се „редят“, а ти наглеждаш отвреме навреме кой колко е изпрал.

Задължителни пособия – гумени бутуши, прах за пране, кука – дървена, издялана, че да извадиш пуснатите в „дървената“ пералня килими и ресначи.

Редът дойде, процесът започна – хвърляме прането, слагаме препарат, 20 градуса, центрофуга на 800 оборота, 30 мин. програма.

Водата е студена, бърза, красива, дива – като банскалийка.

Дърпаш с куката и вадиш с чужда помощ натежалите с тонове вода килими. Простираш, за да оттече водата от тях. Прибираш ги вкъщи и украсяваш парапетите на терасите и оградата на къщата с мокрите завивки. Така Банско е чисто и готово за зимата.

А на валêвицàта си си казал всичко – с познати, Банско е малко и непознати няма. Поговорили сте си, изпратили сте поздрави по роднини и близки.

Докато тече целият процес – в 2022 година, разбираш, че има много преходни хора и събития, но някой неща остават завинаги, за да разказваме пак и пак… за бита… и за историята.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//