Валят жалби в Административния съд: От Петрич, Благоевград, Гоце Делчев и Симитли

Снимка: Infomreja.bg

Всички са срещу решенията на ОИК-овете за кметове и съветници

Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспореното решение за обявяване резултатите от гласуването на произведените избори за общински съветници в община Благоевград.

Решението е оспорено с пет жалби с наведени доводи за неправилно отчитане действителният резултат от изборния ден.

В открито заседание съдът допусна проверка и преброяване на подадените в СИК № 54 и СИК №87 бюлетини за общински съветници. Съдът отхвърли искането за проверка на изборните книжа и в други секционни комисии, тъй като протоколите не съдържат данни, които да водят до съмнение в отчетените резултати – няма отбелязани спорове, нито особено мнение на членове на секционни комисии.

Съдът уважи искането за преглед на видеозапис на броенето на бюлетините в СИК № 125 в община Благоевград.

Следващото заседание по делото е насрочено за 16.11. от 11:00 часа.

Оспорени са изборът за Общински съвет и изборът за кмет на община в община Симитли.

В Административен съд – Благоевград е образувано дело против избора на общински съветници. Делото е образувано по жалба на Павел Стоименов, кандидат за общински съветник в община Симитли. Твърди се, че обжалваното решение е немотивирано.

Жалбата, депозирана в Административен съд – Благоевград, е с искане за спиране изпълнението на решението. Съдът остави без уважение особеното искане с мотиви, че по делото липсват доказателства за вероятността от настъпването на вреди, както и за техния вид и размер, искането е общо, без конкретни основания за спиране изпълнението на оспореното решение.

Кандидатът за кмет на община в община Симитли Дамян Качулски оспорва като немотивирано решение на Общинска избирателна комисия – Симитли, с особено искане за спиране изпълнението на оспореното решение. По жалбата, в Административен съд – Благоевград е образувано дело. Съдът остави без уважение особеното искане с мотиви, че по делото липсват доказателства за вероятността от настъпването на вреди, както и за техния вид и размер, искането е общо, без конкретни основания за спиране изпълнението на оспореното решение.

Оспорен е и изборът за кмет на община Петрич.

В Административен съд – Благоевград е образувано административно дело по жалба на Любчо Минев, регистриран за участие в местните избори като кандидат за кмет на община Петрич, издигнат от ПП „Български гласъ“.

Оспорва се решението в частта му за допускане до участие във втори тур на двама кандидати за избор на кмет на община Петрич на Димитър Бръчков и Стоян Руйков. Твърди се, че оспореното решение на ОИК – Петрич е основано на представени протоколи от секционните избирателни комисии на територията на община Петрич, са неистински - неверни документи. Навеждат се доводи, че съдържанието им не съответства на действителното фактическо положение.

Още една жалба е постъпила против оспореното решение за избор на общински съветници в община Петрич.

Делото е образувано по жалба на Росен Срадков, кандидат за общински съветник от ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“.

В жалбата се сочат доводи за неправилно отчитане на преференциалния вот, както и за неправилна преценка действителността на бюлетините, открити в изборните урни. Иска се съдът да задължи ОИК – Петрич да предостави чувалите с всички изборни книжа от всичките 93 секционни комисии в община Петрич за проверка.

Оспорен е съставът на Общински съвет – Гоце Делчев.

По жалба на Димитър Попов, кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ е образувано дело срещу решение на ОИК за избиране на общински съветници.

Жалбоподателят оспорва решението в частта, с която са обявени имената на избраните за общински съветници. Навеждат се доводи за извършени съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK