Валентин Топалов откри изложба в Дупница

снимки: ЕНИ филм

Картини на художника от последните години и най-нови творби са подредени в Околийската къща в Дупница.

Художникът Валентин Топалов откри самостоятелна изложба в Дупница. Картини на художника от последните няколко години, както и най-новите му неща, са подредени в Околийската къща. В уникалната атмосфера на галерията картините на Валентин Топалов са като у дома си, каза директорът на галерията домакин Андрей Севдин. Според него творбите на художника въздействат силно емоционално и от тях сякаш звучи музика.

Директорът на Галерия Перник Елена Темелкова благодари за гостоприемството на Околийска къща и подчерта, че художниците от Перник и от Дупница са свързани отдавна в добри колегиални и приятелски взаимоотношения. Творецът Валентин Топалов сподели, че изложбата му в Околийска къща е негова отдавнашна мечта. Той няколко пъти е участвал със свои творби в сборни изложби в галерията, но за първи път се представя пред публиката в Дупница със самостоятелна експозиция.

Валентин Топалов е роден на 10.02.1949 г. в гр. Перник. Завършва Художествената академия в София през 1972 г. със специалност резба. Има много участия в национални  и международни художествени изложби. Участва в редица пленери по живопис в България, Полша, Македония и Черна гора. Автор е на над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Последните му самостоятелни изложби са през 2011 г. София в галерия „Лик“, през 2009 г. в Българския културен център в Париж, през 2005 г. в няколко града в Германия. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София и много общински художествени галерии в България. Картините му са собственост на частни колекции и сбирки в България, САЩ, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Македония, Чехия и др.

Той е носител на награди от няколко поредни издания на Зоналната изложба „Струма“, а миналата година получи голямата награда. Валентин Топалов е председател на СБХ в Перник. Живее и работи в родния си град. Преди няколко седмици се завърна от голямата творческа работилница Cite des art в Париж. Десетки художници, любители на изкуството и приятели на художника от Перник и Дупница дойдоха да го поздравят. След две седмици в Дупница самостоятелна изложба ще открие художничката и директор на Галерия Перник Елена Темелкова.

 

снимки: ЕНИ филм
снимки: ЕНИ филм

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK