Ваксинираните срещу Covid-19 са два пъти по-склонни да преболедуват инфекцията без симптоми

Снимка: Infomreja.bg

66% по-рядко те се нуждаят от хоспитализация от хората, които не са ваксинирани

Пациентите, които са ваксинирани срещу коронавируса, са два пъти по-склонни да преболедуват инфекцията без симптоми, установиха британски лекари. 66% по-рядко те се нуждаят от хоспитализация от хората, които не са ваксинирани. Констатациите на учените са публикувани в списание Lancet.
 
"Нашите наблюдения показват, че вероятността от развитие на асимптоматични форми на Covid-19 се е увеличила с 63% след първата доза ваксина и с 94% след втората игла", съобщават изследователите.
 
Медиците, под ръководството на Клеър Стивънс от King's College London, резюмираха данните за това как масовата ваксинация на населението влияе върху хода на коронавирусната инфекция. Интерес предизвикват и опасенията дали мутациите на вируса са устойчиви на действието на ваксините и антителата при хора, които са преболедували Covid-19.
 
1,2 милиона британци са участвали в проучването, като са инсталирали специално приложение на телефона си. Чрез него те са информирали учените дали са получили ваксина срещу Covid-19 и дали впоследствие са се заразили с вируса. 
 
Данните сочат, че сравнително малък брой британци са се заразили с коронавирус след ваксинацията - техният дял е 0,5% за хората, които са получили една доза от ваксината, и 0,2% сред тези, които са напълно ваксинирани. Учените отчитат и значително намаляване на честотата на явни симптоми на коронавирс и вероятността от дългосрочни последствия от инфекцията. /БНР/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//