В Туховища празнуваха Прядой, читалището подреди изложба, музика и състезания до разговяване

Снимки: Личен архив

След Вълкосел и другото сатовчанско село Туховища отбеляза вчера празника Прядой, посветен на отбиването на агнетата от овцете майки.

Кметството в Туховища и местното читалище „Граничар-1952" превърнаха съботния ден в истински празник на селото, в което местните жители си дадоха един ден почивка от полската работа, за да празнуват Прядой, въпреки че в момента и в мюсюлманското село Туховища тече месецът Рамазан и 90 % от хората са се отдали на едномесечния пост, който трае всеки ден от изгрева до залеза на слънцето.

Организаторите, сред които основен дял имат Община Сатовча и кметът Арбен Мименов, се постараха през деня да наситят празничния ден с различни и атрактивни музикални и спортни инициативи, а вечерта след залеза на слънцето всички да седнат в домовете си покрай отрупаните празнични трапези хем да разговеят заедно, хем да почетат празника. 

С невероятна местна автентична изложба на тъкани и ръкоделия с пъстри шевици и различни плетива се отличи на празника в Туховища и местното читалище "Граничар-1952”. Местни естети вложиха истинска любов в подреждането на красивата експозиция, а читалищният секретар Табие Киьойбашиева изложи и богатия арсенал от грамоти и отличия, получени като награди от местните самодейци при участието им във фолклорни прегледи, надпявания и фестивали.

Най-малките жители на селото от местната детска градина, както и малките самодейци от читалището поздравиха жителите на Туховища със свои изпълнения, които бяха бурно аплодирани от събралите се гости и празнуващи на площада.

След обяд празникът се премести на стадиона, където се проведе кушия и футболен турнир.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов връчи осигурените от общината награди на отбора победител във футболния турнир - "Граничар" - Туховища, и на Мехмед Митарев от Вълкосел, който се класира на първо място в конните надбягвания.

Със спонсорство в празника в Туховища участваха местният бизнесмен Мирослав Сандев и колегата му Вадим Фарладжов от съседното село Слащен. 

Гвоздеят на музикалната програма бе невероятният оркестър „Кики бенд” с чаровната солистка Кики, които веселеха празнуващите Прядой в Туховища. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK