В Струмяни почетоха Св. Св. Константин и Елена

снимки: Община Струмяни

В красивия и нов храм на село Струмяни се събра огромно множество от жители и гости, които заедно се поклониха на покровителите на храма – Св. Св. Константин и Елена. Тържествена литургия отслужи отец Никола Ризов и благослови курбана за здраве и благоденствие. Сред пъстрото множество се открояваха малките струмянчета Константин и Елена, които празнуваха имен ден и приемаха поздравите на околните.

Специално за празника Боян Смиленов дари чешма, а Петър Чанев изработи дървена конструкция.

Изключителен интерес предизвикаха етнографската и кулинарната изложба „Изпод сръчните ръце на струмянката”, които гордо демонстрираха своите великолепни творби. Гребенасти килими, одевки, възглавници, торби, старинни носии на повече от 50 години грееха със слънчеви цветове, събирайки светлината на Крушево и Зарево, на Малешевието и Пирин.

Кулинарната изложба представи струмянската жена като изкусна кулинарка и с  традиционните ястия като типичния оризник, ритуални погачи, баници, но и със съвременни кулинарни произведения. Голяма част от продуктите се откупиха като средствата се дариха за лечението на болно дете от общината.

Наздравица за трапезата направи отец Никола Ризов, а кметът Емил Илиев помоли вместо него да приветства хората малкият вицешампион Никола Петров от Струмяни, който буквални преди дни спечели отново сребърен медал по карате.

Настроението на празника се вдигна  с концерта на децата от детската градина, след което запяха етърви Руйкови и ансамбъл „Струма” при читалището, а  фолклорната формация „Леп и вино” завъртя празничното хоро. Много смях предизвика разиграното на търг агне, спечелено от гостенка на Лиляна Тасева, което тя  „задена” в пъстроцветна цедилка.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK