В Русия ще конфискуват имуществото на хора, дискредитиращи армията

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Законопроектът е одобрен от долната камара на руския парламент

Долната камара на руския парламент днес одобри законопроект, който позволява на властите да конфискуват пари, ценности и други активи на хора, осъдени за разпространение на "умишлено невярна информация" за армията на страната, предаде Асошиейтед прес. 

След бързото му приемане в Държавната дума, сега се очаква законопроектът бързо да премине през горната камара на парламента и да получи подписа на руския президент Владимир Путин.

Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че мярката ще засили наказанието за "предателите, които оклеветяват нашата страна и нашите войски" и ще "лиши тези негодници от почетни звания, ще конфискува тяхното имущество, пари и други ценности".

Новият закон ще се прилага за хора, които са осъдени за публично подстрекаване към "екстремистки дейности", призоваване към действия, които биха навредили на сигурността на държавата, или "дискредитиране" на въоръжените сили. 

Дискредитирането на руските военни стана престъпление по силата на закон, приет като част от мащабната правителствена репресия срещу инакомислието, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

"Всеки, който се опитва да унищожи Русия, който я предава, трябва да понесе заслуженото наказание и да плати компенсация за нанесените на страната щети с цената на имуществото си", заяви Володин преди днешното гласуване. 

Предстоящият да влезе в сила закон изглежда не включва недвижими имоти сред активите, подлежащи на конфискация, за разлика от драконовските мерки в законодателството от съветската епоха, което разрешаваше конфискация на жилища. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK