В Рибново вече стискат палци за 44-годишния ходжа Мустафа Ликов в очакване на "Фермата"

Мустафа Ликов /вдясно/, снимки: личен архив

Гърменското село Рибново е в истинска треска от близо 20 дни. Местните хора, особено младите, ежедневно попиват оскъдната засега информация за старта и участниците в българската продукция „Фермата”, която е по лиценз на световноизвестния едноименен телевизионен феномен.

Големият интерес е продиктуван заради избрания сред многото кандидати за участие Мустафа Ликов от селото, който е бивш ходжа в местната джамия, както и бивш общински съветник от ДПС. 

От началото на август според съселяните му той вече е "вътре" във "Фермата" като един от 15-те избрани участници. 

Селската мълва говори, че откакто е заминал, преди около 20-ина дни, семейството и приятелите на Мустафа Ликов нямат никаква връзка с него.

По сценарий участниците са лишени от телефонна и интернет връзка. Според слуховете, които се носят в Рибново, Мустафа Ликов се намирал в момента в Колумбия, а пък "Фермата" ще бъде ситуирана в местност край София.

Въпреки всичко, жителите на Рибново и Гоцеделчевския регион, където вече усилено се коментира участието на Ликов във вълнуващото риалити "Фермата", му стискат палци с пожелания да издържи на всички изпитания и да стане фаворит.

Наградата за победителя в първия сезон на новото риалити, което по предварителна информация ще е различно от всичко излъчвано досега в съвременната българска телевизия, ще бъде 100 000 лева.

Участникът от Рибново Мустафа Ликов е на 44 години, семеен е, а наскоро синът и снахата го дарили с внук. Осем години е живял в Саудитска Арабия, където е изучавал мюсюлманската религия.

Години наред е бил и ходжа в родното си село, но заради духовни неразбории в Районото мюфтийство в Гоце Делчев и по политическа поръчка е бил отстранен, въпреки че се слави като един от най-ерудираните и безкомпромисни мюсюлмански водачи. 

Мустафа Ликов е и бивш общински съветник в местния съвет в Гърмен, в който също стана неудобен на властта заради високата му гражданска отговорност и правдивост. По-късно заминал за Малта, където е работил като строител. 

Преди месеци той бе номиниран от съселяните си за кандидат-кмет на Рибново. Хората от селото, които познават Ликов, коментират, че той е изключително подготвен за предизвикателствата, които го очакват във "Фермата" като селски и балканджийски човек, преминал през трудности за оцеляване както в битов, така и в духовен аспект.

Живял е години наред в изключително трудни условия на живот и в България, и в чужбина, което му дава поне първоначален положителен заряд. Според сценаристите „Фермата” връща 15-те ентусиасти 100 години назад във времето, за да живеят 3 месеца без нито едно от удобствата на съвременния живот - без течаща вода, канализация, електричество, без модерни комуникации и дори без основни тоалетни принадлежности. 

15-те участници, сред които е и Мустафа Ликов, според жителите на Рибново, вече са в изоставена ферма в Колумбия, а основната им задача била да й дадат нов живот. За да успеят, те ще трябва да се грижат за земята и животните наоколо, като единственото, което ще имат през цялото време на трапезата си, ще е това, което произведат със собствените си ръце.

„Освен вълнуващ социален експеримент и романтично пътешествие назад във времето, „Фермата" е и състезание, в което всяка седмица след зрелищни дуели ще отпадат участниците, по-слабо пригодени за живота отпреди век", коментират и сценаристите в оскъдните си изявления на този етап. 

 

Мустафа Ликов като общински съветник /вдясно на снимката/
Синът и първият внук на Мустафа Ликов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK