В Ресилово пресъздадоха народния обичай Сирни Заговезни

Снимки: Личен архив

Българските народни традиции и обичаи са запазили много празници, които са преминали през вековете и са живи и днес. Те са свързани както с християнските традиции, така и с някои езически вярвания.

Чрез ритуалите хората от древните времена са искали да измолят божията милост и закрила, да прогонят злото от своите домове и от своите души. Обредните действия се смятат за свещени, имащи магическа сила, способна да въздейства върху заобикалящия човека свят.

Сирни Заговезни - денят преди началото на Великите пости, е от онези празници, които ни връщат към корените. Празникът отбелязва символичната граница между зимата и пролетта. Нарича се още "Поклади" и "Прошки".

Стародавната традиция спазиха стриктно в село Ресилово. Сериозният екип на кмета Силвия Гладникова се бе погрижил за доброто настроение на всички местни жители и гости, както на официалните, така и на всички състави, които взеха участие в пресъздаването на обичая.

Семейство Марияна Докина, съпругът й Милен Йовев, както и техните деца Денис и Станислава бяха в центъра на вниманието и показаха нагледно как точно се извършва самата прошка от младите, които първо извършват опрощението, а след това и от по-възрастните.

Празникът бе организиран от кметството в Ресилово и НЧ "Нов живот-1928 г.". Участие взеха ФТА "Рила'' - с. Ресилово, ДТС "Ресиловче" с художествен ръководител Кирил Амбарков, ФА "Горнополска песен" - с. Овчарци с ръководител Радка Лазарова, ФГ при НЧ "Просветен лъч" - Сапарева баня с ръководител Стойка Димитрова.

Включиха се още Клуб на жената "От извора", ръководен от Зафирка Бичакова, Детски оркестър към НЧ "От извора" с художествен ръководител Иван Начов, ЖФГ към НЧ "Народни будители" - с. Сапарево с ръководител Спаска Кудева и ФГ към НЧ "Пробуда" - с. Самораново.

Почетните гости бяха бившият народен представител от Кюстендил Кирил Калфин, кметът на община Сапарева баня Калин Гелев и заместникът му Славчо Коларски, както и ексобластният управител Виктор Янев.

Всички те заедно със самодейните състави бяха почерпени не само с великолепно пресъздадения народен обичай, но и с много лакомства, като баници, зелници, торти и много други домашно приготвени ястия. На трапезата задължително присъстваха и характерните яйца и халва за ламкане.

 

КОМЕНТАРИ

Маргарита Петрова12:45 - 28.02.2017
Заглавната снимка е от сайта на Дарик - Кюстендил, хубаво е да пишете все пак, останалите може и да са личен архив, но тази не е/ защото е моя :)/
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//