В Разлог отбелязаха 110 години от Илинден

снимки: Община Разлог

На 2 август 2013 г. се навършват 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. По повод юбилея Община Разлог, Исторически музей - гр. Разлог и НЧ "15.09.1903-1909" организираха честване на паметника "Илинден" в местността "Предел”.

Десетки признателни българи отдадоха почит на загиналите в борбата за свобода. Венци и живеят бяха положени на паметника от инж. Венцислав Гърменов заместник-кмет по социални дейности в Община Разлог, д-р Мария Копанарова – председател на ОбС – Разлог, общински съветници и граждани.

„В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. И ние имаме претенции то да се нарича Илинденско-Преображенско-Кръстовденско. Събитията в Разлог са част от това въстание и затова трябва да прибавим към наименованието му и Кръстовден. Във въстанието участва цялото местно население, щабът на въстанието се състои от Владимир и Владислав Каназиреви, войводите Георги Кондев, Петър Лачин и Атанас Попкостов”, каза в своето слово заместник-кметът Венцислав Гърменов.

Разложкият край заплаща своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия /днес Разлог/ - местния център на въстанието. Разбити са безброй съдби, който може бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.

Разлог и регионът стават съпричастни към величавия опит за национално обединение и плаща висока цена за това. Но жертвите не са напразни, те приближават с още една крачка Разложкия край към Освобождението.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK