В понеделник събарят 4 ромски къщи в Гърмен

снимка: infomreja.bg, архив

4 незаконни къщи ще бъдат блъснати до дни в ромския квартал на Гърмен, съобщи при посещението си в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Багерите влизат в ромското гето идния понеделник, 29 юни.

За всичките 124 заповеди за премахване на незаконни постройки в кв. "Кремиковци" вече са връчени писма за доброволно събаряне.

"14-седмичният срок, в който собствениците можеха сами да срутят незаконните си къщи и колиби, изтече. Нито един от тях обаче не предприе действия по събаряне", поясни Павлова. 

Направена е количествено-стойностна сметка на процедурата по принудително събаряне. Вчера е избран и изпълнител на събарянето на първите четири постройки.

Първите четири незаконни къщи ще бъдат съборени на 29 юни, а други две – на 13 юли.

„Надявам акцията в понеделник да послужи за пример на жителите на квартала и те да осъзнаят, че законът и държавата са над всичко. Не го правим целенасочено за едни или други. Не делим хората по никакъв признак. Законът е един и всички трябва да го спазваме", подчерта регионалният министър.

Тя допълни, че ДНСК премахва средно по 800 незаконни сгради на година, като едва 10 % от тях са в ромските квартали.

"Изпълнението на принудително събаряне може да се спре зимно време, ако няма къде да живеят обитателите, но не и сега, през лятото. В квартала има и хора, които искат да си купят земя и да си узаконят къщите. Това е и нашата цел. Но има и такива, които са се настанили незаконно в чужда частна собственост. Там премахването е без алтернатива", каза Павлова.

Кметът на общината трябва да направи процедура за ползващите общински терени, като направи устройствени планове за въпросните терени, след което да им предостави отстъпено право на строеж.

Тя отправи апел към кмета на община Гърмен Минка Капитанова да направи тази процедура и увери, че може да разчита на подкрепа на държавата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK