В ПГ по МСС - Гоце Делчев, започна Националното състезание "Млад фермер"

Снимка: Infomreja.bg

В неговото 13-о издание участват отбори от 13 училища в страната

Домакин на тазгодишното 13-о издание на Националното състезание „Млад фермер“ е ПГ по МСС „Пейо Кр. Яворов“ – град Гоце Делчев. По този повод в града пристигнаха ученици и учители от сродни училища в цялата страна – от градовете Айтос, Добрич, Каварна, Нова Загора, Павликени, Първомай, Садово, Чепеларе, Чирпан и от селата Ветрино, Георги Дамяново,  Ковачица.  

Състезанието се организира от Министерството на образованието и науката. Негов патрон е Аграрният университет в Пловдив. Подкрепа оказва и община Гоце Делчев.

„Днешният ден е истински български празник!“ – с тези думи директорът на училището домакин Ангел Живков се обърна към присъстващите и пожела успех на отборите – участници в състезанието.

Успех на младите фермери пожела и инж. Маргарита Гатева – главен експерт в Аграрен университет – Пловдив.

На откриването присъстваха също Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, доц. д-р Боян Сталев, доц. д-р Людмил Ангелов, доц. д-р Манол Даллев, гл. ас. д-р Светослав Карамфилов – всички преподаватели в Аграрен университет – Пловдив, инж. Съби Кислев – главен инспектор в Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград, д-р Емил Боцев – главен инспектор в Областна дирекция "Безопасност на храните“, агроном д-р Татяна Ортомарова – представител на бизнеса, Ибрахим Велиша – директор на Общинско дружество „Селскостопански и благоустройствени услуги, Емилия Траханарова – директор на Общинско предприятие „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване, Борислав Мавродиев – представител на бизнеса.

Националното състезание ще бъде уважено и от проф. д-р Христина Янчева – ректор на Аграрния университет в Пловдив, и Камелия Шарабова – главен експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“ към МОН.

Музикален поздрав към всички отправиха певци и инструменталисти от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Тържественото откриване на националната надпревара се състоя на площад „Гоце Делчев“. След това домакини и гости се отправиха към сградата на ПГ по МСС, където беше теглен жребий за номерата на отборите и бяха дадени указания от ръководителите на трите модула – "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Механизация на селското стопанство".

В днешния първи ден на състезанието участниците в модул "Растениевъдство" разпознаваха семена от зърнено – житни, зърнено – бобови, технически и зеленчукови култури, а тези в модул "Механизация на селското стопанство"  решаваха електронен тест по безопасност на движението по пътищата – Ткт. „Колегите“ им от модул "Животновъдство" проведоха състезание по Хигиена на млекодобива.

За утрешния ден е предвидено разпознаване на формировки и плодни звена при лозата, разпознаване на фуражи и майсторско управление на трактор.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK