В ПГ по МСС - Гоце Делчев, обсъдиха темата за трафика на хора и рисковете в Интернет

Снимки: ПГ по МСС - Гоце Делчев

В обсъждането се включиха и родители

Учениците от ПГ по МСС в Гоце Делчев получиха възможност да изслушат компетентно подготвена лекция на тема „Новите измерения на трафика на хора и рисковете в Интернет“. Тя им бе изнесена от секретаря на Комисията за борба с трафик на хора в Благоевград – Любка Костадинова.

Инициативата е част от провеждането на превантивни дейности с цел въздействие върху лица с висока степен на уязвимост, каквито са децата, като се включи интензивна работа с родители.

В актовата зала на училището присъстваха осмокласници, деветокласници, родители и представители на Обществения съвет. Всички останали ученици имаха достъп до нея чрез онлайн платформата ZOOM.

На срещата беше направена тревожната констатация, че Интернет, социалните мрежи и новите технологии се използват за набиране и привличане на потенциални жертви на трафик, включително деца. Посочено беше, че децата и непълнолетните са особено уязвима група за попадане в ситуация на трафик на хора чрез Интернет поради достъпността на мрежата, анонимността на лицата в нея, както и заради особеностите на тийнейджърската възраст, предразполагаща към неограничено търсене и осъществяване на контакти. Допълнителен риск при онлайн комуникацията е заменянето на реалния свят с виртуален.

Участниците в срещата бяха запознати с начина на действие на трафикантите, който непрекъснато се променя. Беше подчертана връзката между трафика на хора и други престъпления, в това число киберпрестъпността и сексуалната експлоатация онлайн. Обсъдиха се опасностите в Интернет и по-конкретно в социалните мрежи като средство за въвличане в трафик на хора с цел насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация чрез просия  и джебчийство, отнемане на телесни органи, тъкани и клетки, трафик на бременни жени за продажба на новородените им.

Темата беше онагледена чрез кратки тематични видеа, създадени от Фондация "А 21" - България, и сектор „Киберпретъпност“ при ГДБОП.

В рамките на инициативата се популяризира Националната телефонна линия за борба с трафик на хора: 080020100.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK

//