В Перник отваря врати временен Център за подпомагане на украинци

Снимка: ОА - Перник

Целта на предприеманите мерки е координирано да се мобилизират ресурсите на държавните институции

В Перник отваря врати временен Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна. Решението за създаването на Център за подпомагане идва непосредствено след заседанието на Областна оперативна координационна група (ОКГ) във връзка с кризата в Украйна, създадена и председателствана от областния управител Кирил Стоев.

Целта на предприеманите мерки е координирано да се мобилизират ресурсите на държавните институции, местните органи на властта, гражданските организации, доброволците и гражданите. Областния център за подпомагане ще има основен ръководител и постоянен дежурен екип, включващ представител на Областна администрация – Перник и представител на община Перник.

При необходимост приемният център ще работи в режим 24/7, като на постоянно разположение са дежурни телефони, „гореща линия“ и и-мейл адрес: [email protected]

„В Областния център за подпомагане ще бъде обособено информационно табло с налична информация по отношение на институционално подпомагане и съдействие на хората, бягащи от войната в Украйна“, съобщи областният управител Кирил Стоев.

Той добави още, че е изработена специална анкетна карта, чрез която ще се събере информация от пребиваващите украински граждани на територията на област Перник, включваща статуса и възможностите за започване на работа, желание за включване на децата в образователната система, необходимост от хуманитарно подпомагане, здравни грижи и всякаква институционална подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//