В Огняново се провежда Десетият шахматен турнир – мемориал в памет на Стилиян Стругов

Снимка: Infomreja.bg

За десети пореден път в курортното село Огняново, община Гърмен, се провежда шахматен турнир в памет на Стилиян Стругов – рано загиналия шахматист от Гърмен.

На откриването присъстваше председателят на Българската федерация по шахмат - Методи Стойнев. Той приветства участниците, чийто брой тази година е много висок – близо 70 души.

Приветствени думи отправи към тях и кметът на Огняново – Димитрия Гюрова. От името на Ротари клуб в Гоце Делчев успех на състезателите пожела  неговият президент – нотариус Ваня Бумбарова. Тя поздрави Стоян Стругов за перфектната организация на турнира.

Съдийството на престижното състезание е поверено на международния съдия по шахмат - Георги Бедников. В изказването си той подчерта, че главната цел на този традиционен турнир е да се повиши спортното майсторство на шахматистите, особено на по-младите, и да се популяризира шахматната игра в региона.

Обръщение към  състезателите направи и Красимир Бейков – собственик на хотел „Огняново“, в който се провежда спортното събитие. Той обяви своята награда за класирания на първо място – безплатен уикенд за двама.

Най-младият участник в състезанието тази година е второкласничката Петя Хаджииванова от Петрич, която за първи път е на турнир. Тук са и възпитаниците на Илия Динев от Първо основно училище в Гоце Делчев – близнаците Йоана и Евгени Ярчеви, Найден Кескинов, Кирил Заимов, Благомир Витанов.

 А най-възрастният от участниците е 75-годишният Светозар Токманов от село Слащен. С голям опит е и Йордан Дивизиев от Елешница, който е участвал в състезанието почти всяка година.

За пети път тук е Иван Пенджаков от Разлог. Той е участвал и в много други турнири – във Вълкосел, Хаджидимово, Сандански, и споделя, че организацията в Огняново е много строга. Доволен е, че тук идват силни шахматисти от страната и чужбина, тази година от Северна Македония.

Състезанието се провежда в седем кръга и обещава да бъде оспорвано.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK