В Кресна заработи първата безплатна детска кухня в Югозападна България

Снимка: Infomreja.bg

След 100 дни управление новият кмет на община Кресна, Николай Георгиев, изпълни един от ключовите ангажименти в своята програма и в общината заработи първата безплатна детска млечна кухня в Югозапазна България. Този факт е знаменателен, защото се случва в община, която по брутен вътрешен продукт се нарежда на едва 225-о място в страната, а по брой на населението - на 222-ро.  

Интересното е, че необходимите средства за детската кухня бяха осигурени с благороден акт на общинските съветници от управляващата коалиция "Обединени за Кресна".

С нарочно решение на Общинския съвет, съветници намалиха своето и на колегите от другите групи в местния парламент възнаграждение от 60 % на 40 % от средното брутно възнаграждение в общината. Така, въпреки протестите на местната опозиция и те бяха принудени да дадат своя дан за добруването на младите майки и техните семейства в малката югозападна община на България. 

Сред другите ключови ангажименти в програмата на Николай Георгиев, насочени към провеждане на активна социална политика за младите хора в Кресна и тяхното задържане, е при раждане на второ дете, помощта да бъде увеличена два пъти и да стане 1 000 лева. На следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе до края на април и този ангажимент ще бъде изпълнен и увеличението ще стане факт. 

Община Кресна има сериозен дефицит на публични средства и затова за прилагането на механизмите на социалната политика в общината се търсят нестандартни решения, като горепосоченото и преди всичко оптимизация на бюджетната рамка и преминаване към програмно ориентиран бюджет. 

В управленската програма на градоначалника Георгиев са заложени и редица други авангардни социални ангажименти, които предстои да бъдат реализирани. По-важните от тях са: въвеждане на качество на образователната среда и ориентиране на професионалната подготовка на средношколците към нуждите на местния малък и среден бизнес, предоставяне на стипендии на млади хора (студенти, аспиранти и др.) от региона със социално значими професии, за да останат или да се завърнат в своя роден край след завършване на тяхното образование; създаване на специализиран общински фонд за подкрепа на младежки дейности и инициативи; предоставяне на общински сграден фонд и професионална помощ за създаване на бизнес инкубатори и младежки центрове в община Кресна и редица други. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK