В Кочериново се скараха предизборно за герба на общината

Община Кочериново, снимка: Infomreja.bg

В Кочериново се скараха предизборно за герба на общината. Ябълката на раздора се оказа въпросът могат ли кандидат-кметовете да използват символите на градчето в агитационите си материали.

Спорът тръгнал от това, че щабът на независимия кандидат Йордан Татарски от Инициативен комитет „Единение за община Кочериново“ използва герба на населеното място в своята кампания без разрешението на общинската управа.

Главният секретар на Общината обаче внесе жалба в ОИК с мотив, че не е редно символът на Кочериново да се употребява с предизборни цели.

Общинската избирателна комисия излезе с решение, с което указва на издигнатия за независим кандидат Йордан Татарски да не използва герба на община Кочериново в агитационните си материали, да бъде премахнат транспарантът, поставен на фасадата на сградата на предизборния му щаб и в кореспонденцията му.

От щаба на Инициативния комитет „Единение за община Кочериново“ обаче ожалваха това решение пред ЦИК.

Хората на Татарски смятат, че в Изборния кодекс няма забранителна норма за ползване на символи на общините, които са изработени със средства на данъкоплатците и че гербът на община Кочериново няма знак за запазена мярка за символ и до същия има свободен достъп в интернет пространството.

След като разгледа казуса ЦИК обяви решението на ОИК за нищожно. Според централната комисия този въпрос е от компетенцията на кмета на общината, а не на ОИК. Затова изпраща преписката до кмета на общината по компетентност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK