В Гоце Делчев разясниха гласуването на референдума

снимка: infomreja.bg

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Богдан Боцев и юристката Мариана Устаилиева на специална пресконференция разясниха начина на гласуване на предстоящия национален референдум на 27 януари, на който жителите на общината ще трябва да отговарят с „да“ или „не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова нова ядрена централа?“.

Те съобщиха, че срокът за корекции в избирателните списъци изтича и ако има граждани, констатирали грешки, трябва да ги заявят в общинската администрация.

Богдан Боцев и Мариана Устаилиева обясниха, че в община Гоце Делчев няма да има подвижна урна, а незрящи и хора с увреждания ще могат да гласуват с придружител и след представяне на решение от ТЕЛК, какъвто е правилникът при провеждане на всички избори, като един човек може да придружава не повече от две лица.

Гласуването ще бъде осъщестявано само с лични карти, като за най-възрастните жители е допустимо това да стане със старите зелени паспорти. За валидни ще се считат само бюлетини с отметка „х“ в квадратчето за обозначаване на отговор „да“ или „не“.

Едно от най-важните задължения на управжяващите право на глас на 27 януари е преди да поставят в плика своята бюлетина да проверят дали той е празен.

Всеки гласоподавател при допусната грешка в тъмната стаичка има право да поиска от   комисията втора бюлетина, уточни Богдан Боцев.

С 20 000 лева по-малко ще е сумата, която ще похарчи Община Гоце Делчев за референдума в сравнение с други избори, тъй като няма да се плащат възнаграждения на членовете на ОИК, защото такава комисия няма да има.

Възнаграждението за председател на секционна комисия е 32 лева. Според предварителните изчисления референдумът ще струва около 35 000 лева. От тях 13 000 лева за възнаграждения за членове на СИК, а останалите за разходи по транспортиране на бюлетините до РИК – Благоевград и обратно.

Общата стойност на референдума възлиза на 13 000 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Мен09:17 - 24.01.2013
Много правилен въпрос от колегата преди мен. Как референдума за АЕЦ ще струва 35 000 лева на общината, а референдума за джамията ще струва 150 000 лева. Кой,кого манипулира? Отговор: Червените педалчета манипулират неврокопската общественост с цел да покажат колко е лошо и финансово неизгодно да се направи местен референдум.
ats22:46 - 23.01.2013
A kak gospodin kmet po finansovite vaprosi iz4islihte 4e referenduma za Dzamia 6te struva 150000 lv
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK