В Германия одобриха законопроект за легализиране на канабиса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Притежанието на до 25 грама канабис ще е безнаказано за пълнолетни лица

В Германия е одобрен законопроект на министъра на здравеопазването за легализиране на канабиса. Решението е взето от правителството. Това води до обрат в германската политика по отношение на наркотиците и от месеци е тема на противоречиви дискусии. Притежанието на до 25 грама канабис ще остане безнаказано за пълнолетни лица и в бъдеще, пише БНР.

При представянето министърът на здравеопазването Карл Лаутербах нарече законопроекта "повратна точка в една за съжаление неуспешна политика по отношение на канабиса". Целта на новия закон е да се сложат спирачки пред черния пазар и престъпленията, свързани с наркотици, както и да се ограничи търговията с упойващи вещества.

Критиците на легализацията на канабиса обвиниха Лаутербах, че пренебрегва защитата на здравето и младежта.

В новия закон се предвижда канабисът да бъде изваден от Закона за наркотичните вещества, където досега е включен като забранено вещество наред с хероина, LSD и кокаина.

След това ще бъдат изпробвани "търговски вериги за доставки" в рамките на примерни проекти в няколко федерални провинции - от производството до разпространението и продажбата на канабис в специализирани магазини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK