В галерия „Вл. Димитров-Майстора“ се влиза като в храм

Снимки: БГНЕС

Това е най-добрата среда за платната на Майстора

Прагът на галерията на кюстендилския майстор на четката трябва да се прекрачва като на храм, с благоговение, смята екскурзоводът Бойка Велинова, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Да подпишеш картините си е като да пишеш върху вода, смятал Майсторът, роден във Фролош, но творил в кюстендилското село Шишковци.

Фасадата на сградата е бяла, а пред нея е огромната статуя на Владимир Димитров-Майстора, сътворен от черен мрамор. Бяло и черно отвън, но вътре в галерията греят невероятните и характерни само за него цветове в картините на Майстора.

„Новата сграда на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, гордостта на Кюстендил е построена през 1972 г., по случай 90-годишнината на художника. Интериорът е подчинен на идеята да създаде най-добрата среда за платната на Майстора, и наистина тази цел е постигната великолепно“, каза пред БГНЕС екскурзоводът Бойка Велинова.

Пространствата са решени на две нива, осигуряващи кръгова линия на движение за разглеждане на творбите и са обединени от естественото горно осветление на галерията, което е уникално.

„Целта на проектантите е била да създадат такава среда, в каквато самият автор ги е създавал, рисувайки под слънчевите лъчи на полето, така и ние да ги възприемаме на същата такава светлина.

В слънчев ден картините на Майстора наистина грейват“, добавя екскурзоводът и продължава:

„Влизайки в галерията посетителите са впечатлени от една стена, осмислена по един прекрасен начин и носеща духа на Майстора.

Тя е с негови мисли, а от долу текстовете са с калиграфския му почерк, благодарение на който още на 16 г. е назначен като писар в Кюстендилския околийски съд.

Тази стена е важна, защото благодарение на нея гостите на галерията усещат човека. Една от мислите му гласи: „Казват за мен, че съм живял 26 г. в Шишковци. Но това е само формално вярно, защото сърцето ми винаги е било там“, категорична е Велинова.

Тя обяснява, че болшинството от творбите на Майстора са именно от това село. Всички картини са оригинали, макар и не подписани от автора. Майстора не се подписвал от скромност, а на едно място казва следното: „Все едно да се подпишеш върху вода“. Владимир Димитров си е давал сметка, че ако го разпознават, това ще бъде по стила му, а не по подписа върху картините му.

„Наистина е постигнал един уникален, неповторим стил, няма как да сбъркаме Майстора“, казва още екскурзоводът.

Според нея тук се влиза с усещането, че се пристъпваме прага на храм-този на Майстора. Защото така както иконата в църквата е спомогнала да пребъде вярата, така и тук се влиза със същото чувство на благоговение и възхита.

Освен постоянната експозиция с творби на Майстора, в галерията могат да се видят още няколко много стилни изложби. Една от тях е от колекцията на Външно министерство, озаглавена „Дипломация и изкуство“.

До края на лятото ще може да се види изложбата на Васил Чакъров, едно име тръгнало от кюстендилския край, макар и не толкова познато. Въпреки това, изложбата е повече от впечатляваща, твърди екскурзоводът.

Приземната зала представя още един голям художник от кюстендилската живописна школа-Стоян Венев. Така, че уверявам ви, че си заслужава да се посети нашата галерия, добре сте ни дошли, ще преживеете един истински празник, завършва словото си Бойка Велинова във възхвала на Майстора. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK