В Благоевград презентираха 12-метров електрически автобус ИСУЗУ

Снимки: община Благоевград

6 превозни средства с нулеви емисии ще обслужват новата линия № 12 в областния център

С демонстрационна обиколка бе презентиран новият 12-метров електрически автобус в Благоевград, 6 превозни средства с нулеви емисии ще обслужват нова линия на градския транспорт в областния център

Демонстрация на 12-метровия напълно електрически автобус на ИСУЗУ беше направена днес в Благоевград. Желаещите да се насладят на комфортното пътуване с новото поколение превозно средство имаха възможност да се качат на електробуса на площадното пространство до ДТ „Никола Вапцаров“ и да обиколят града.

„Целта на днешния презентационен тур е да покажем нашата визия за бъдещето на градския транспорт. Община Благоевград работи активно в посока постигане на нулеви въглеродни емисии и подобряване качеството на въздуха в града, като въвеждането на максимално повече електрически превозни средства е само част от тази цел. Същевременно с това услугата Градски транспорт ще се повиши неимоверно,“ каза Мирослав Кюпов, управител на общинското дружество „Благоевград Еко Транспорт“.

Той подчерта, че в момента Община Благоевград изпълнява проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, в рамките на който до 2 месеца ще пристигнат първите шест нови електрически автобуса. След кратки процедури по регистрация и лицензиране тази есен същите ще бъдат пуснати в експлоатация по новата линия №12. Тя беше одобрена от Общински съвет и покрива райони без обществен транспорт. Линията ще обхваща кв. „Грамада“, автогарата и гарата, бул. „Джеймс Баучер“ и Плажа.

„Текущият проект е само първата крачка. Община Благоевград ще кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се включат и подобни превозни средства като този 12-метров електрически автобус в линиите от градския транспорт. Ние имаме дългосрочна визия до 2035 година да изпълним заложените критерии от Европейски съюз за минимум 70 % нулево емисионни превозни средства, обслужващи градски транспорт.“, добави Мирослав Кюпов.

На демонстрацията присъства и представител на фирмата производител, който презентира техническите параметри на 12-метровия електробус, създаден за услугите на обществения транспорт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK