В Белица запалиха огъня на свободата, преклониха се пред падналите жертви за свободата на България

Снимки: НЧ "Георги Тодоров-1885" - Белица

Обединени от датата 3 март, жителите на община Белица препълниха тази вечер концертната зала на Народно читалище "Георги Тодоров-1885" на тържественото събрание концерт по повод 138 години от Освобождението на България от турско робство. 

Празничното събитие започна с поздравително слово от кмета Радослав Ревански, а в програмата взеха участие Фолклорен ансамбъл - Белица, Танцова формация за характерни и класически танци "Ритъм Де Жаву", Детска вокална група "Ключ Сол" и Детски фолклорен танцов състав. 

Пред многобройната публика ученици от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" изнесоха тържествен рецитал, посветен на 3 март. 

Датата 3 март е денят, в който ние, българите, се гордеем с нашите предци, благодарение на които можем да се наречем свободни граждани. Националният празник преминава през личното усещане и колективното споделяне. Без значение дали си русофил, американофил или туркофил… 

Затова 3 март е най-масовият празник в Белица. В този ден целият град излиза, за да се преклони пред падналите герои за свободата на България. Всяка година след тържествения концерт-спектакъл в центъра на града, от 40-50 години насам, признателна Белица запалва „Огънят на Свободата”, придружен с мощна заря.

И в този трети март гражданите на Белица, Общинската администрация, водена от кмета Радослав Ревански, представители на политически партии, читалището и бизнеса поднесоха цветя пред паметника на „Илинденци”.

И нека да не забравяме, че малка Белица е дала 19 души опълченци, участвали в българското опълчение в боевете при „Шипка”. Може би този революционен дух е съхранил българщината и всичко българско и родно в техните потомци – днешните жители на община Белица. 

Дълбок поклон пред всички герои, благодарение на които се чувстваме горди и свободни!

 

 

КОМЕНТАРИ

8as19:27 - 07.03.2016
да знаете, само радослав е измислил и тоя празник, няма кой друг да е, и 8 март той измисли, да се празнува и фиестата и кой знае какво още ще измисли
rrrrrrrrrrr14:19 - 07.03.2016
ЕЕЕЕ тоя Радо, който щеше името да си сменя, голям патриот бе голямо чудо. Само с глупости се занимава да вземе да кметува!!!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK