В Банско чакат решение от МС за парк "Пирин" до края на февруари

снимки: infomreja.bg

С хоро на девойки от самодейни състави започна днешният протест на банскалии, които за пореден път блокираха пътя за курортния град.

Въпреки студеното и дъждовно време близо 300 жители и гости на Банско излязоха на контрапротест срещу шествията на природозащитниците в столицата.

Поредната блокада бе организирана от Инициативния комитет, който само преди месец събра над 8 000 подписа с искания за построяването на втори кабинков лифт и модернизиране на ски-зоната.

„Нека хората от Орлов мост да дойдат при нас, за да видят как се изкарва хлябът”, призоваха протестиращите. „Но явно е много по-лесно да се правят на артисти на жълтите павета, отколкото да дойдат тук и да видят, че ние пазим планината, защото тя ни дава хляб. Природозащитниците искат да направят от Банско резерват, а нас да превърнат в индианци”, заяви пред протестиращите председателят на Общинския съвет в Банско Владамир Колчагов, който е член на Инициативния комитет.

Той подчерта, че жителите на курорта искат да развиват туризъм, а не да строят заводи като ВМЗ „Сопот” или като някогашния завод за хартия в Банско, който тровел въздуха и хората.

Начело на протеста отново бе кметът на Банско Георги Икономов, който се зарече блокадите да продължат, докато няма реален резултат на исканията им за разширяване на ски зоната и изграждане на втора кабинкова линия.

„Нашите искания не портиворечат на нито един закон и на нито една защитена територия”, подчерта градоначалникът. Икономов допълни, че очаква до края на февруари да има решение на Министерски съвет за промяна Плана за управление на Национален парк „Пирин”.

Кметът обяви, че митингът е организиран като контрапротест на природозащитниците. „Тези хора защо не протестират срещу строителството на АЕЦ „Белене”? България има нужда от развитие на ски спорта, а хората от Орлов мост трябва да бъдат спокойни, че ние пазим много по-добре от тях планината”, категоричен бе градоначалникът.

В навечерието на новата година банскалии получиха подкрепа в лицето на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиера Цветан Цветанов. Днес протестиращите бяха въодушевени от новината, която кметът Георги Икономов обяви: „Нашият премиер ни подкрепи по безапелационен начин пред екозащитниците, пред зелените организации, пред цяла България той каза „да” на втора кабинка в Банско. Такова категорично изказване в наша полза никога не е имало! По този тежък въпрос е имало едно двусмислие, но се намери политик, който да поеме отговорността за това решение".

Междувременно стана ясно и решението на тричленния състав на Върховния административен съд, с което се отхвърля жалбата на Асоциацията на парковете в България (АПБ) срещу решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В своите мотиви съдът заявява, че забраната за строеж на спортни съоръжения в националните паркове не се отнасят до ски лифтовете, тъй като те не са спортни съоръжения, а съоръжения за обслужване на посетителите на Парка.

Нещо повече - съдът счита, че популяризирането на Националния парк като световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде подпомогнато от изграждането на нови ски лифтове.

С възгласи: ”Всеки ден ще е така до кабинката! завърши протестът срещу „зеления рекет”.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK