В Административния съд стартира делото за касиране на изборите в Гърмен

снимка: infomreja.bg, архив

За утре от 13.30 часа в Административния съд в Благоевград е насрочено делото за касиране на изборите за кмет на община Гърмен, които бяха проведени на 29-и септември. Жалбата е подадена от ПП ГЕРБ чрез Общинската избирателна комисия. Един от основните мотиви ГЕРБ да поиска касиране на изборните резултати е нарушената тайна на вота чрез прозрачни бюлетини, заради което голям брой избиратели от цялата община са отказали за упражнят правото си на глас в изборния ден.

Разминаванията между данните от протоколите на секционните комисии и тези на Преброителната  комисия според  съмненията на вносителите са, че ДПС са спечелили изборите по нечестен начин, а именно чрез т.нар. гласуване "индианска нишка", който метод е силно разпространен в Гоцеделчевско при провеждането на всички избори. 

От ГЕРБ твърдят, че именно поради тези груби нарушения на Закона за изборите резултатът от вота е бил познат с голяма точност и обявен от депутата и бивш кмет Ахмед Башев много преди да бъдат отворени урните и да започне същинското преброяване на бюлетините.

"Освен всичко това, цялата кампания беше съпътствана от насаждане на страх, заплахи за уволнения и отмъщения от страна на Ахмед Башев и на впрегнатите в кампанията и самия изборен ден кметове на населени места и общински служители към всички избиратели, които не се подчиняват на волята им", коментира на пресконференция преди дни областният лидер на ГЕРБ и депутат Даниела Савеклиева.

Според нея изборният процес в община Гърмен не е бил прозрачен, а сериозно манипулиран.

От ПП ГЕРБ очакват съдът да реши доколко посочените от тях нарушения са повлияли на изборния процес.

Както "ИНФОМРЕЖА" писа, четиримата общински съветници от ГЕРБ в Общинския съвет в Гърмен миналата седмица публично чрез внесена от тях декларация не признаха изборните резултати от 29-и септември и в знак на протест срещу манипулираният и  контролиран вот напуснаха тържествената клетва, която положи спечелилият изборите кандидат на ДПС - Минка Капитанова. 

Изборите в община Гърмен бяха насрочени с указ на президента Росен Плевнелиев, след като бившият кмет Ахмед Башев бе избран за депутат в 42-рото Народно събрание.

В изборната надпревара участваха само двама кандидати - Верхад Ислямов от ГЕРБ и Минка Капитанова от ДПС.

 

КОМЕНТАРИ

7814:57 - 14.10.2013
дано има пак избори , да земем някои лев че се оарчихме по баиряма.дае жив и здрав башев този път да дава по стотачки33
до грозен гербер21:03 - 13.10.2013
ида те светна няма грозен гербер всички са красавци и интелигентни явно си далечот ГЕРБ щом си признаваш че си гроцен гербер !!!!!Няма симмпатични подлоги никаде .
1-121:00 - 13.10.2013
Ами що се продадохте на Башев за пари и директорски постове другите кандидати ааааааааа??????И имате сурати да се появявате в коментарите нещаснтници кариеристи !!!
грозен гербераст19:27 - 13.10.2013
дпс спечелиха нечестно... да.не беше честно да няма никакъв друг сериозен кандидат, гербаджиите са мишки. всеки ще спечели срещу тях и продажния им лидер бат розен /лакомото/ и да касират избора това няма да помогне на смешния гърменски герб но ще се наложи дпс-то да пръснат пак 100 хилки в дъбница, кремиковци, рибново и осиково

FACEBOOK