В 13 кабинета поставят ваксините в Кюстендилско

Снимки: Infomreja.bg

Зам.-министър Светлана Йорданова: Ваксинирането на българските граждани ще бъде напълно безплатно и доброволно

С днешния брифинг искаме да стартираме зелените коридори за ваксиниране, така както са известни в страната. Кабинетът в РЗИ от вчера извършва имунизации, като и в момента има желаещи. Общо 13 ще бъдат ваксинационните кабинети, където ще се провежда тази кампания. Отново подчертаваме, че ваксинирането на българските граждани ще бъде напълно безплатно и доброволно. В момента приканваме гражданите на Кюстендил да се информират при техните лични лекари относно действието на ваксините, информация могат да получат и на горещите телефони на РЗИ, за да могат да вземат правилно решение за себе си, обяви в Кюстендил заместник здравният министър Светлана Йорданова.

Тя припомни, че през последния месец Кюстендил е станал една гореща точка, която вече е овладяна. Голяма роля има и въвеждането на допълнителните извънредни противоепидемични мерки, с които се въведе задължително носене на маски до 21 февруари.

Зам.-министър Йорданова допълни, че в цялата страна във ваксинационните центрове към РЗИ ще могат да се ваксинират абсолютно всички – здравнонеосигурени и осигурени. В понеделник на личните лекари ще бъдат разпределени наличните ваксини, което означава че ще могат да организират ваксинирането на своите пациенти.

„От 19-и до вчера са ваксинирани 400 човека, като в съботния ден са направени 137 ваксини. Общо за областта са направени 1601 ваксини, от които 420 са покрити с втора ваксина. Апелирам към всички да се ваксинират, категорично мога да кажа че няма да бъде върнат никой. Към момента имаме 1800 ваксини на „Астра Зенека и към 500 на „Модерна“. По отношение на маските ще имаме решение утре, след като излязат данните и видим какви са времевите редици на заболели“, каза и шефът на РЗИ – Кюстендил, д-р Златко Величков.

От своя стана директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков обяви, че остава висок броя на пациентите, настанени в ковид отделение, като към днешна са настанени 81 човека. 5 са интубирани и в реанимация и други 10 са в доста тежко състояние. Сред заразените има и дете на 12 години, което е настанено в ковид сектора на детско отделение. Възрастовата граница на заболелите се движи от средна към възрастни. Заразяването става отново дифузно, цели родове се заразяват, тъй като там контактите са постоянни, уточни още д-р Величков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK