Узаконяват 14 имота по поречието на Сушица

снимка: infomreja.bg, архив

Съветниците от Общинския съвет в Гоце Делчев взеха решение да обявят търг с явно наддаване за продажбата на земеделски имоти частна общинска собственост по поречието на река Сушица, върху които местни фермери преди години са изградили постройки и са си обособили ферми, където отглеждат селскостопански животни.

Досега въпросните имоти са били незаконни. Постъпилите молби за закупуване на терените и тяхното узаконяване от собствениците е породено от желанието им да участват в проекти за финансиране по програми на ЕС, а мотивът на общината е да се увеличат приходите.

Общинските съветници според закона гласуваха да бъде обявен търг с явно наддаване за имотите при начална тръжна цена от 2 лева за квадратен метър, която съвпада с оценката на минималната цена на лицензирания оценител.

На търга могат да се конкурират и наддават освен ползващите до момента имотите граждани и други желаещи, коментира председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, като изрично подчерта, че в закона няма вратичка, чрез която въпреки желанието на общинарите, да бъде предложено директно закупуване от досегашните ползватели и затова е желателно те да участват в търговете.

На общинското заседание стана ясно, че на територията на община Гоце Делчев има   над 50 неузаконени до този момент ферми, изградени върху частна общинска собственост, които също подлежат на узаконяване.  

В словесна престрелка влязоха председателят на местния парламент Ангел Гераксиев, общински съветници от ГЕРБ и БСП, на които цената от 2 лева за квадратен метър се видя твърде ниска и поискаха тя да бъде увеличена поне с още един лев.

На парламентаристите им бе обяснено, че предложените цени са минимални и в унисон с цените на оценителя, както и че при наддаването се очаква стойностите да бъдат завишени и от самите участници в търга.

Бе отчетено, че закупилите въпросните земи ще бъдат задължени да направят изискващите се от закона подобрения, а също и да построят съоръжения за опазване на околната среда и водите край река Сушица, която е в непосредствена близост до въпросните имоти.

В момента всички отпадъци и мръсотии се изхвърлят в реката и се трупат в нерегламентирани сметища, които замърсяват района.

На сесията бе предложено още районът да бъде облагороден по проект, по който да бъде изграден и асфалтов път до имотите.

 

КОМЕНТАРИ

ЗАПОЗНАТ15:16 - 18.11.2012
Всички гласуваха за продажбата на тези имоти и ГЕРБ, ДСП, СДС и БСП.Стига с тези червени за всичко
Бръмбар09:46 - 17.11.2012
Не са само червените безобразниците, гражданин. Погледни закона, дето сега приемат от ГЕРБ - узаконяване на незаконните сгради от 2001 г. насам. Гарван гарвану око не вади, ами му продава и своите очи...
гражданин08:50 - 17.11.2012
общинският съвет подари на хората които са построили незаконни постройки в общински имоти, това е безобразие на червените , вместо да си свършат работата да бъдат съборени незаконните постройки и след това да се обявят за продажба при което цената ще достигне минимум 10лева за квадрат, това значи ли ако аз си построя незаконна постройка в градския парк и си я оградя то общинският съвът ще ми я продаде за 2 лева да мога да си я озаконя , от тази община нищо не става-мафиоти
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK