Уволниха трима служители на ДАИ - Кюстендил

снимка: Монитор

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) е ракрила схема за масово купуване на шофьорски книжки. Служителите, участвали в схемата, вече са уволнени. Това съобщи директорът на агенцията Цветелин Цветанов пред Нова телевизия.

До този момент са открити 35 листовки, които са били предварително попълнени. Това е ставало по два начина. Единият с безцветен химикал са зачертавани със знака Х празните квадратчета. Другият – с отбелязването на верния отговор в долния ъгъл на празното квадратче.

"Прегледани са листовките за последната една година в цялата страна. В Кюстендил са открити 30 маркирани листовки, а в Стара Загора са 5", каза Цветелин Цветанов. Той посочи, че вече са уволнени петимата служители на ИААА, за които е установено, че са извършили нарушенията. От тях трима са от Кюстендил и двама от Стара Загора.

"Ще бъдем безкомпромисни. От началото на годината изпитите на 217 души са били анулирани и са им били отнети свидетелствата", посочи Цветанов.

Има регистрирани случаи, в които курсисти си разменят тестове, каза шефът на автомобилната агенция.

За последните дни това е поредния случай на скандали около Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", която преди се казваше Държавна автомобилна инспекция, като абревиатурата й ДАИ получи прозвището "ДАЙ".

Преди седмица турски шофьори на тирове заснеха служител на агенцията, как им иска пари, за да не им прави проблеми. Вместо да се засрами от постъпката си, служителят заяви, че е натопен. Към момента няма данни прокуратурата да е повдигнала обвинения срещу него, въпреки че деянието му е подсъдно съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.

През 2013 г. тогавашният шеф на ИААА Валентин Божков подаде оставка, след като прокуратурата му повдигна обвинение за длъжностно престъпление. Тогава бяха задържани първоначално 12 служители на агенцията, сред които и Божков, но в последствие обвинения получиха половината от тях. Две години по-късно няма официална информация от прокуратурата разследването срещу тях как е приключило.

Подкупите в ИААА са публична тайна. Всеки министър на транспорта сменя директора на изпълнителната агенция и уволнява хванати служители, но в последствие, те не получават наказания от правораздавателните органи и затова корупцията продължава да се разраства. /Мediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK