Уволниха пощальона и шефа на клона в Сатовча заради кражба на парите за пенсии

снимка: greentech.bg

Началникът на пощенския клон в Сатовча Невена Маринска и пощальонът Светлозар Юсев, и двамата от село Плетена, са уволнени дисциплинарно от "Български пощи" АД заради аферата с липсващите пари на 19 пенсионери. Това съобщи Дора Цветкова от пресцентъра на дружеството.

При извършената спешна ревизия в края на месец май бе установено, че около 4000 лева са изчезнали от касата на пощенския клон. Съмненията за злоупотребата паднаха върху пощальона Светлозар Юсев.

Информирани от ведомството съобщиха, че кандидатите за началник-поща и пощальон в Сатовча, били много, повечето от които партийни предложения от двете управляващи партии ДПС и БСП.

Аферата в пощенския клон гръмна преди месец след сигнал от пенсионери от селата Крибул, Осина и Фъргово, че не са си получили пенсиите до крайния срок. Покрай това се разплете и другото престъпление, отново приписано на Светлозар Юсев, а именно, че не е отчитал по направление и парите, с които възрастните хора плащали при него сметките си за ток, вода и телефон.

Така в края на месец май пощенският клон в Сатовча бе запечатан и там започна финансова ревизия за установяване на злоупотребите. Проверката на обемистата документация и изслушването на десетките жалващи се пенсионери наложи да бъде удължен срокът на проверката.

Само в село Крибул ужилените пенсионери бяха 19. По-късно на 12 от тях пенсиите бяха изплатени веднага от централата.
Ревизорите установиха още, че в картоните на 7 от ощетените възрастни хора има подписи, които удостоверяват, че са си получили пенсиите от пощальона.

В момента картоните със съмнителните подписи са обект на графологична експертиза, но резултатите още не са готови. Не е оповестен от ревизорите до момента и точният размер на установените липси. Сред пощенските служители в региона обаче се говори, че става въпрос за липса на около 50 000 лева, както и за липси от касата на началника на пощенския клон Невена Маринска.

Тя обаче признала пред проверяващите, че с въпросната сума услужила на пощаджията в село Плетена да приключи касата и месечния си отчет. Въпреки че била освободена от отговорност, тя също е отстранена от работа.

Тандемът Маринска – Юсев приключи трудовия си стаж в "Български пощи" АД два месеца след назначението си.

В Сатовча упорито се говори, че по същите причини, изненадващо са били уволнени от пощенския клон в Сатовча и предшествениците им Магдалена Петева и Костадин Дичев.

Кои ще са новите назначени пощенски служители в Сатовча, след приключването на конкурса по документи, и дали двамата уволнени ще бъдат дадени на прокурор, предстои да стане ясно.

 

КОМЕНТАРИ

Апостола15:01 - 18.06.2014
И Бог да слезе на земята не може да оправи тези бакии в пощата.Тежко и горко на пенсионерите особено по селата Осина;Фъргово и Крибул. Не знам как този нов пощальон ще се справи без(служебен превоз.НО ДА СЕ ОПРАВЯТ БОГ ДА ИМ НА ПОМОЩ. АМИН.
Пъйгата00:03 - 18.06.2014
пъиш мари да ва няма от Сатовча да ти еба майката
До пъйгата23:52 - 17.06.2014
Пъйга ли си какъв ли си да ти еба майката. Та ако ги няма плетенци капелите сте гола вода.
ало ало21:21 - 17.06.2014
Сложете,някоя оджа от ДПС да видим парите дали изкушават човек,който вярва в алах.

FACEBOOK