Увеличават заплатите в МВР сектора

Снимка: Infomreja.bg

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МВР

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 г.

Допълнителните разходи в размер 150 000 000 лв. са за увеличаване на основните заплати на персонала в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 г. с 10 на сто, както и допълнително увеличение със 100 лв. на основните възнаграждения на служителите, заемащи длъжности по т. 2 - 13 и 15 от приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 и 2 от Наредба № 8121з-919 от 13 юли 2017 г., вкл. за други плащания за персонала (за време на разположение; за специфични служебни дейности и условия за работа; за постигнати резултати; за облекло; порцион и пътни пари по време на платен годишен отпуск), съобщават от Правителствената информационна служба.

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. в размер на 75 000 хил. лв., за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за изпълнение на политики по чл. 1, ал. 5, т. 4.5 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Осигуряването на тези средства ще даде възможност Министерството на отбраната да реализира необходимата политика за повишаване на мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

С друго правителствено постановление се предоставят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. в размер на 92 246 лв., за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.

Средствата са необходими за възстановяване на извършени разходи от Военномедицинска академия и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за нормативно регламентирани дейности и услуги на правоимащи лица по чл. 4, т. 4 от Закона за ветераните от войните на Република България и по чл. 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Основните месечни възнаграждения на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) се увеличават с 10%, считано от 1 август 2023 г.

Това реши днес Министерският съвет, който гласува постановление, с което необходимите разходи за тази година, в размер на 11 050 000 лв., ще бъдат предоставени за сметка на предвидените за целта средства със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. в централния бюджет.

Министерството на правосъдието продължава усилията за реализиране на дейности от Плана за действие за изпълнение на Плана за оптимизиране на дейностите на ГДИН, ГДО и териториалните им служби. Всички тези усилия имат за цел укрепване на структурите и функционирането на двете специализирани структури и осигуряване на по-добри условия на труд, повишаване на мотивацията за работа и създаване на стабилност и сигурност в дейността на служителите. Важно условие за запазване на мотивацията на служителите в работния процес е и адекватното заплащане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK