Увеличават данък сгради в Кюстендил!

Снимка: Infomreja.bg

Предложението на Община Кюстендил е той да стане 2,5 промила

Днес на сайта на община Кюстендил ще бъде качено предложението за изменение на  годишната ставка за данък сгради. Тя не е променяна повече от 15 години, за което чухме и упреци. Това обяви кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

1,4 промила е към момента ставката за данък сгради, предложението на Община Кюстендил е тя да стане 2,5. „Такса смет ще бъде много по-висока, но тя ще бъде предложена следващият месец, тъй като в момента това е изменение в Наредба, която трябва да стои публикувана 30 дни на сайта на Общината.

Ще създадем всички необходими условия както за разделно сметосъбиране, така и за безопасно третиране на отпадъците, за да изчезнат незаконните сметища, което е свързано с разходи и много сериозни санкционни процедури“, съобщи кметът.

Предложението при бизнеса за такса сграда е било по-ниско, но практиката показва, че там където има предложения с различни ставки, съдът след това е отменил тази разпоредба. Затова за бизнеса ще се търсят компенсационни механизми от Общината, за да се компенсират тези разходи.  

Що се отнася до данъка за безвъзмездно придобито имущество, ставката е 2 промила, а предложението е тя да стане 2,5.

За автомобилите от 44 ст. за кв/ч при най-ниския клас става на 70 ст., следващият клас е от 60 на 90 ст., кубатура от 1.10 – 1.20 лв. на 1.85 за кв/ч.

„Надявам се на подкрепа, за да спрем частично затъването. Виждате, че Кюстендил е оценяван като град подходящ за инвестиции и чудесен за живеене“, обобщи още Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK